Bővíteni tudta alkalmazottainak számát a Hód-Mezőgazda

A veszélyhelyzeti intézkedések szinte minden vásárhelyi cég működésére rányomták a bélyeget, kivételt képez ez alól a Hód-Mezőgazda Zrt, ahol nemhogy nem leépítettek, hanem plusz embereket is tudtak felvenni. Most ugyanis olyan álláshelyeket is betöltöttek, amikre korábban nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem találtak munkaerőt.

„A veszélyhelyzet minket is hatalmas kihívás elé állított, mert a szarvasmarha telepünk részben, a sertéstelepünk pedig egészen zártan működik, és most a legnagyobb félelmünk az, hogy az ezeken a telepeken dolgozó szakembereket el ne veszítsük, ha esetleg érintené a területeket a vírus miatti karantén”

– kezdi Antal Gábor, a Hód-Mezőgazda vezérigazgatója.

Antal Gábor, vezérigazgató

Ha a fent említett probléma bekövetkezik, arra is talált már ki vésztervet a cég, mert nekik az egyik legfontosabb, hogy az állattartó telepeken tartott sertések és marhák kapjanak ellátást. Ahogy Antal Gábor fogalmazott, ha egy tehenet két napon belül nem fejnek meg, akkor begyullad a tőgye, és nem csak a tejet veszítik el ezzel, hanem magát az állatot is, ezt pedig nem engedheti meg magának a Hód-Mezőgazda.

A cégnél ugyanakkora létszámmal dolgoznak azért, hogy a hatalmas munkát el tudják látni. Elbocsátások nem történtek, sőt a korábban betöltetlen álláshelyeket is sikerült feltölteni, most a vajháti telepen sem küzdenek munkaerőhiánnyal, pedig oda sokáig nem találtak embert. Egyedül az öregségi nyugdíjban lévő kollégákat kérték meg, hogy ne menjenek be dolgozni, de ez csak néhány embert érint. Azért, hogy a munka így is flottul menjen, komoly higiénés szabályokat tartanak be a munkások, illetve, ha valaki tünetet észlel magán, azonnal szól a felettesének.

Az állatok nem maradhatnak ellátás nélkül a telepeken

Hogy a városban sokan elveszítették a munkájukat jól mutatja, hogy talán a legkönnyebben megpályázható állásokkal, a mezőgazdasági munkákkal próbálják meg átvészelni a koronavírus járvány okozta nehézségeket az emberek.

Ilyen szempontból a Hód- Mezőgazda Zrt lehet a mentsvár sok vásárhelyinek, ugyanis, ha a rend nem áll helyre a nyári időszakra, akkor a cégnél elvégzendő idénymunkákra is meghirdetik majd a helyeket.

Tavaly a kukoricacímerezésnél 60-70 embert tudtak alkalmazni, voltak köztük diákok és nyugdíjasok is. Idén ugyanennyi emberre biztosan szükség lesz a földeken, sőt, lehet, hogy több emberrel is tudnak együtt dolgozni, de pontos számokkal még most nem tudott szolgálni a cég első embere. Azt azonban megemlítette, hogy a kukorica címerezés kemény munka, és akivel nem lesznek megelégedve, azt elbocsátják.

Antal GáborHód-Mezőgazdamezőgazdaság