Botrányos helyzet a mindszenti iskolában: nem működő fűtés, késlekedő tankerület

A Mindszenti Általános Iskola Dózsa-telepi Tagintézményében tönkrement a kazán, idén még nem volt rendes fűtés. Az önkormányzat erről csak nemrégiben értesült. A tankerület már két éve tudott a problémáról, de csak halogatták a kazáncserét. A „telepi” gyerekek ezen a héten már a központi iskolába voltak kénytelenek átjárni, ahol rövidített órákat tartanak nekik – délutánonként.

Egy nevét nem vállaló hírforrásunk elmondta: hallomásból tudja, hogy a Mindszenti Általános Iskola Dózsa-telepi Tagintézménye idén májusban, egy igazgatóváltás után jelezte a tankerület felé, hogy gond van a kazánnal. Idén, amikor elindult a fűtési szezon, akkor derült ki, hogy a régi kazánt már nem lehet beüzemelni. Ezután a gyerekek kabátban voltak kénytelenek tanulni, a szülők hősugárzókat hoztak be, ami azonban csak ideig-óráig működött, az eszközök rendszeresen lecsapták a biztosítékot. A kazán javítása ugyan most már folyamatban van, de a szülők közül sokan föl vannak háborodva. Az iskolának ebbe az épületébe elmondása szerint nagyjából 170 gyerek jár, bár jelenleg mindannyian az intézmény központi épületébe kénytelenek átmenni. Ott pedig csak délutánonként tartanak nekik rövidített, 35 perces órákat, a központi iskolások pedig csak délelőtt tanulhatnak, ugyancsak rövidített órákon.

– Nagyon sajnálom a kialakult helyzetet. Az iskolát a Tankerületi Központ működteti, az ő kompetenciájuk a kazán rendbetétele, illetve cseréje – mondta el megkeresésünkre Zsótér Károly, Mindszent város polgármestere, aki azt is hangsúlyozta, az önkormányzat mindenben segíti a folyamatot.

– A problémáról a múlt tanév végén is tudtak, sem az iskola, sem a tankerület nem értesítette azonban az önkormányzatot – számolt be nekünk Pálinkó Máté, Mindszent önkormányzatának egyik képviselője. Megerősítette, az épület ugyan az önkormányzaté, a probléma helyrehozatala viszont a fenntartó tankerület feladata lenne. A telepi iskola épületét 2015-ben bár felújították, új nyílászárókat, burkolatot kapott az iskola, viszont a 40 éves, már akkor haldokló kazánt úgy hagyták, nem cserélték. Tudomása szerint most a régi kazán helyett kettő új lesz, mert egynek nem lenne elég a teljesítménye. – Nem a legjobb a kommunikáció a tankerület és az önkormányzat között – summázta a képviselő, és elmesélte, még szeptemberben, az akkori testületi ülés oktatási beszámolóján elhangzott, „billeg” a telepi tagintézmény. A november végi ülésen aztán kiderült, egy időre bezárják az iskolát. Pálinkó Máté ugyanezen az ülésen fel is vetette az alpolgármester felé a kérdést, vajon ez most akkor a végleges bezárása-e az iskolának. – A feltételezésem miatt most többen támadnak – mondta el nekünk – pedig nem indulatokat, konfliktust akartam szítani, hiszen nem az én fejemből pattant ki az iskolabezárás gondolata – nyomatékosította portálunknak – én magam is csak magyarázatot várok. Tudja, sok szülőnek óriási gondot okoz a mostani, ideiglenes bezárás, hiszen fizetés nélküli szabadságot kell kivenniük, hogy megoldják a gyerekfelügyeletet.

– Már két éve tud a problémáról a tankerület. Idén októberben, a próbafűtéskor derült ki: olyan állapotban vannak a kazánok, hogy már nem lehet beindítani a fűtést, azóta nincs is, a gyerekek kabátban ültek, villanyradiátorokkal próbáltak fűteni – számolt be nekünk egy édesanya, akinek több gyermeke is az intézménybe jár, de neve elhallgatását kérte. A két év alatt szerinte folyamatosan kérelmezték a kazán cseréjét, az mégsem történt meg. Most már végre folyamatban van a csere, szülői értekezleten az iskola arról tájékoztatta őket, hogy már csak ezen a héten kell rövidített órák szerint, délutánonként tanulniuk a gyerekeknek a központi épületben. Persze ezután is több nap még, amíg a telepi iskola épülete felmelegszik, miután hónapokig nem volt fűtés. A szülő elmondása szerint mindenesetre az iskola hozzáállása nagyon korrekt volt a szülőkkel szemben. – Nem tudom, hol akadhatott el az ügy, lehet, hogy a tankerület sem tehet róla, talán a belügyminisztériumnak kellett továbbítani a kérelmet, ott is elakadhatott a folyamat – véli. De ha így van,

a kormány miért engedheti meg, hogy fűtés nélkül legyenek a gyerekek?!

– fakadt ki a többgyermekes édesanya.

Az ügyben természetesen az iskolát is megkerestük, ahol az egyik igazgatóhelyettes elmondta: ők nem nyilatkozhatnak, forduljunk a tankerülethez. Természetesen őket is megkerestük tegnap emailben. Amint választ kapunk, tájékoztatjuk olvasóinkat.

Dózsa-telepi iskolaHódmezővásárhelyi Tankerületi KözpontMindszentMindszenti Általános IskolaPálinkó MátéZsótér Károly