Botka László és az Új Világ Néppárt igen, az MSZP, a Jobbik és az LMP nem támogatja Márki-Zay Pétert – a DK bocsánatkérést várt tőle

Ellenzéki oldalon igencsak megoszlottak a vélemények Karácsony Gergelynek Márki-Zay Péter javára történő visszalépéséről. Hogy az egész folyamatot, ami ma Karácsony visszalépésével végződött, vajon a Momentum tegnap bejelentett támogatása indította-e el, azt nem tudni, de a mai nyilatkozatokban a pártok többsége inkább semleges álláspontot képvisel, nem áll be Márki-Zay Péter mögé, azt mondják, ők az előválasztás végső győztesét fogják támogatni. A DK azonban kiakadt a hódmezővásárhelyi polgármester két kijelentésén.

Az LMP azért sajnálja Karácsony visszalépését, mert az ő személyében látták volna egy valódi zöld program megvalósulásának lehetőségét. Mind ők, mind az MSZP kijelentették, a majdani előválasztási győztest támogatják.

Az LMP mindemellett azt is írja, hogy az országot hosszú évtizedek óta meghatározó bal-jobb törésvonal leképzésénél fontosabb azoknak a százezreknek a képviselete, akik érzik annak a felelősségét, hogy mi vagyunk az utolsó generáció, aki még tehet a klímaváltozás megállítása érdekében.

Az MSZP annyit mondott, amellett, hogy egyik jelölt mögé sem áll be, hogy ahogy az első forduló megszervezésében és lebonyolításában is oroszlánrészt vállalt, úgy a második forduló sikeres megvalósításához is hozzá fog járulni.

A Jobbik örül annak, hogy a választókat nem fárasztják tovább a ”visszalépek, nem lépek„ komédiával”.

Jakab Péter korábban járt Hódmezővásárhelyen is

A Párbeszéd még nem reagált, a Momentum pedig megerősítette, hogy ők Márki-Zay Pétert támogatják.

Közben a DK közleményben tagadta azt, amit a ma 11 órai sajtótájékoztatón Márki-Zay Péter elmondott, hogy ők is megkeresték volna Karácsony Gergelyt a visszalépés ügyében. A párt sérelmezte Márki-Zay Péter azon kijelentését is, hogy aki Dobrev Klárára szavaz, az Orbán Viktorra szavaz. Szerintük azokat sértik meg, akik Dobrevre szavaztak az első fordulóban, és ezért felszólítják Márki-Zayt, hogy kérjen bocsánatot tőlük.

Közben Szeged polgármestere Botka László is Márki-Zay Péter támogatását kérte szavazóitól.

Dobrev KláraJobbikKarácsony GergelyLMPMárki-Zay PéterMSZP