Boszorkányos

Ismerik azt a ,,viccet”, amikor ,,Lenin elvtárs sétál a Vörös téren, és focizó kisfiúk labdája elé gurul? Lenin elvtárs visszadobja nekik. Ez nagyon rendes volt tőle, mert tulajdonképpen a tömegbe is lövethetett volna.” Egy vicc, sajnos némi igazságtartalommal, egy nagyon rossz kor emléke. Reméltem, hogy ez tényleg csak emlék marad. Most az Országos Meteorológiai Szolgálat és augusztus 20-i időjárás vitája kapcsán mégis eszembe jutott, és sajnos nagyon aktuálisnak éreztem. Rendben, nem a tömegbe lövetést, ám azt sem gondoltam volna, még pár éve sem, hogy az elvileg objektív tudomány miatt fejek hullhatnak porba. Véleménycikk.

Még a 2010-es évek elején is olvastam azt a viszonylag büszke, általános érvényű, akkor még Legfelsőbb Bírósági által hozott döntést, amely azt mondta, hogy a bíróság nem hivatott tudományos kérdésekben állást foglalni. Ebből azt gondoltam, kiterjesztő értelmezéssel, hogy a politika sem. Ez az illúzióm hamar szertefoszlott, de az még megmaradt, hogy oké, beleszól a politika társadalomtudományi kérdésekbe, de a természet és annak tudományágai azok mások.

Naivitásom egy újabb pofont kapott, még akkor is, ha tudtam, nagyon rossz emlékű korokban megvolt ennek a divatja, Nyáry Krisztián is írt Sztálin elhurcolt meteorológusáról, és ugyancsak neki volt egy Liszenkója, mint kedvenc biológusa, aki sokakat küldött a halálba vagy a Gulágra. Volt tehát rá példa, hogy az állam beleszól olyan dolgokba, mint a növénytermesztés tudománya vagy az időjárás, na de kérem, mégis csak 2022-t írunk, és egy demokráciában élünk.

Eső mindenesetre nem esett augusztus 20-ának délutánján, és bár az Országos Meteorológiai Szolgálat hiába mondta, hogy a bizonytalansági faktor a szakma része, fejek hullottak, így Palkovics László azonnali hatállyal felmentette a szervezet elnökét, Radics Kornéliát, valamint szakmai elnökhelyettesét, Horváth Gyulát. Azután, hogy mégsem esett az eső augusztus 20-án, pedig emiatt elhalasztották a több milliárdos durrogtatást, például a fővárosi vagy épp a makói tűzijátékot.

Valahogy sosem gondoltam volna, hogy megérem azt, hogy egyszer az időjárás, pontosabban az eső elmaradása lesz az indok emberek kirúgására. Igaz, gulyás Gergely a kormányinfón azt mondta, nem az augusztus 20-i események miatt küldték el a két vezetőt. Persze Gulyás már mondta egy csütörtöki napon egy kormányinfón, hogy nincs kész tervezet a kormány előtt a KATA törvény módosítására, majd a következő kedden már meg is szavazta azt a parlament, sokkolóan rövid határidővel és tartalommal. Másrészt, ha igaz is, amit Gulyás Gergely mond, nos akkor is nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani. Mert a látszat nem épp az ő szavait igazolja. Már amennyiben legalább a látszat még fontos. Mert a tudományos szempontok már egyre kevésbé.

És bár azóta Palkovics László is messzemenőleg cáfolta az ok-okozati összefüggést, azért nekem mégis az ugrik be, hogy nehogy egyszer az legyen egy ,,vicc”, hogy Palkovics László látja, hogy mégsem esik az eső augusztus 20-án délután és este. Ezért kirúgja az Országos Meteorológiai Szolgálat két vezetőjét. Ez nagyon rendes tőle, mert tulajdonképpen akár máglyára is küldhette volna őket. Bár néha van olyan érzésem, hogy ez már maga a valóság, a kormánypárti média örömteli asszisztálása mellett.

Most megtalálták a boszorkányokat, akarom mondani a felelősöket! Apropó, azt kivizsgálták már, hogy kik miatt is volt rekord aszályos az idei év? 1728-ban Szegeden találtak ezért pár felelőst… Bár hiszem, hogy azok az idők már tényleg nem térnek vissza.

Országos Meteorológiai SzolgálatPalkovics Lászlóvélemény