Börtön vár a mórahalmi makettpark beruházóira

Jogerős ítélet született a mórahalmi makettpark ügyében – közölte a Szegedi Ítélőtábla. Letöltendő szabadságvesztés büntetést kapott a történelmi Magyarország műemlékeit bemutató beruházás kapcsán indult ügy három vádlottja.

Az I. és II. rendű vádlottak közösen elhatározták, hogy a történelmi Magyarország területén 1910-ben álló, ötven jelentős műemléket 1:25-ös méretaránnyal bemutató makettparkot alakítanak ki. A projekt összköltsége 648 millió forint volt, a projektcég 15 százalékos önerő biztosítása mellett, 550 millió forint vissza nem térítendő uniós és hazai támogatást igényelt a megvalósításhoz.

Az ötletgazdáknak azonban nem volt pénze, az önerő meglétét ezért úgy igazolták, hogy az összeget az
elsőrendű vádlott egy napra átutalta az erre a célra fenntartott bankszámlára. Elhatározták, hogy a kifizetési kérelmekben el nem készült maketteket és munkálatokat jelentenek majd készre.

A támogatás mielőbbi megszerzéséért az Országház és a budai Vár makettjét jelentősen túlárazták.

2014. júniusáig 512,3 millió forint előleget kaptak, illetve támogatást kértek. Az ellenőrzéseknél tapasztalt szabálytalanságok miatt végül 436 millió forintot fizettek ki nekik. Bár a park – akkor – alkalmatlan volt a látogatók fogadására, több makett sérült volt, illetve ellenőrzéskor nem volt a helyszínen, a tulajdonosok 2014. március 31-én a projektet készre jelentették.

A céget a silány munka miatt végül a kifizetett összeg visszafizetésére kötelezték, de a 436 millió
forintból a végrehajtási eljárás során csupán alig 50 millió forint térült meg.

Az I. rendű vádlott jogerős büntetése 3 év, a II. rendű vádlotté 3 év 6 hónap, a III. rendű vádlotté 1 év 6 hónap, a IV. rendűé 1 év 10 hónap, míg az V. rendű terhelté 1 év 1 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztés lett.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

hamisításköltségvetési csalásmakettparkMórahalomszegedi ítélőtábla