Borjúbőgéssel jelez az iskolákba telepített hőkamerás terminál, amit Szentesen fejlesztettek ki

Borjúbőgéssel jelez az a szentesi fejlesztésű hőkamerás készülék, amelyből már közel 300-at rendeltek a magyar iskolák az októbertől bevezetett testhőmérséklet mérés rugalmas lebonyolítása érdekékben.

Egy hét alatt fejlesztették ki a szentesi Kontaset Kft-nél azokat az egyéni és csoportos testhőmérséklet mérésre alkalmas berendezéseket, amelyek egy másodperc alatt 0,5 Celsius fokos pontossággal képesek kiszűrni a lázas diákokat. Kilenc prototípus készült a két termékből, ezeket Budapesten tesztelték szeptember végén. Az első készülékek telepítése már megtörtént – hangzott el a cég csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Zsigó Lajos termelési vezető elmondta, a kisebb hőkamerás terminál fény és hangjelzést is ad, ha a megadott határérték feletti az előtte megállt személy testhőmérséklete. Hogy ne ijesszék meg a gyerekeket, borjúbőgéssel – vagy akár kakaskukorékolással – jelzi, ha lázas a tanuló. A nagyobb, oszlopos készülék előtt meg sem kell állni, egyszerre 6-8 személy testhőmérsékletének mérésére képes, és monitoron fényjelzést ad, mikor lázas embert észlel.

Október elsejéig 215 oszlopos és 60 kis terminálra adtak le rendelést túlnyomórészt hazai oktatási intézmények, ezeket egy héten belül kiszállítja és telepíti a szentesi cég.

innovációKoronavírus-világjárvány (COVID-19)közoktatáslázmérésSzentes