Bontják a Kossuth téri egykori vécét

A csempés építmény az 1960-as évektől közvizeldeként működött, néhány éve a közmunkások szerszámait tartották benne.

Recsegett-ropogott a tetőt fedő bádog, de ma kora délelőtt csak megadta magát a tetőn dolgozó embereknek. Engedett, majd a mélybe hullt. Ezzel kezdődött meg a Kossuth téri egykori nyilvános közvizelde csempés épületének bontása.

Az épületet teljesen eltüntetik, s a helyére modern kivitelezésű kávézó épül. Azt nemrégiben Márki-Zay Péter jelentette be, hogy a kávézó és pavilon elkészítéséről a város az Ép-Ker Expert Kft-vel kötött szerződést. A budapesti székhelyű, 2020-ban alapított, 4 főt foglalkoztató, tavaly nettó 186,1 millió forint árbevételt elérő cég adta a legolcsóbb ajánlatot, 38 millió forint + ÁFA értékben. A bontással és az építéssel 9 hónap alatt kell elkészülniük.

A polgármester szerint ez nagyon fontos dolog, ugyanis van egy ide nem illő régi épület a téren. Az épületet a cégnek le kell bontania és a tér műemléki környezetéhez méltó színvonalú és megjelenésű kávézó-pavilont kell felépítenie. Egy régi problémára is reakció lehet ez, a Csengettyű-köz, Oldalkosár utca lakosai ugyanis régóta panaszkodnak, hogy pénteken és szombaton hajnalonta zavarja a nyugalmukat az ottani büfé vendégköre. Ha a Kossuth téri kávézó-pavilon elkészül, a másik büfét le lehet bontani és ezt az épületet felajánlaná a város az Oldalkosár utcai büfét működtető vállalkozónak használatra.

A Kossuth téri nyilvános vécé története összefügg a tér 1960-as évekbeli rendezésével. Az idősebb korosztály emlékei szerint a Bakay-ház, és a Bakay-kút elbontása után kezdték építeni a Sarokház Kossuth tér 7. szám alatti épületét, illetve a kisebb házak bontását követően a mai Andrásssy út (akkor Lenin utca) mindkét oldalán a bérházakat.

A nyilvános vécé is ennek a korszaknak az emléke, melyet jól fémjelez, hogy az évtized elején még konflisok várták a Béke szállóból hazainduló vendégeket, míg a végén már Warsawa taxik, s az Ótemplomi magtár volt a Buszállomás központi épülete.

bontáscsempésépületfalatozóHódmezővásárhelykávézóKossuth térközvizeldeVásárhely