Bonbont és válaszokat kaptak a csúcsiak

Nőnapi köszöntésképpen bonbont kaptak a helyszínen jelenlévő hölgyek Gyöngyösi Ferenc jelenlévő összes férfi nevében a március 8-án délután megtartott lakossági fórumán.

A jelenlévő hölgyek örültek a nőnapi köszöntésnek

A képviselő röviden beszámolt a körzetben történtekről. Elmondta, hogy Búza utcát újraaszfaltozzák – ezt a hírt amúgy megtapsolták a jelenlévők – és gondoskodtak a Szent László utca végén található fakivágás nyomán ottmaradt tuskó eltávolításáról.

Beszámolt arról is, hogy bár hivatalos értesítést a Magyar Posta nem küldött a már bezárt kisposták további sorsáról, sajtóhírekből lehet tudni, hogy nincs szándékukban ismét megnyitni a bezárt egységeket. A város a szikáncsi kispostát tudta újranyitni, ők élnek legtávolabb a központi postától. Amint hivatalosan is tisztázódik a Csúcsi Olvasókör melletti kisposta végleges sorsa, annak fényében a posta által használt épületrészt megkaphatja az olvasókör.

Kardinális kérdés volt a földadó Vásárhelyen – mondta Gyöngyösi Ferenc. Történt némi félretájékoztatás, mert csak 4 hektár fölött, és azok kell fizessék, akik nem művelik meg földjeiket – ez több média tájékoztatójából is kimaradt. A város az utolsó fillérig szociális juttatásra fogja fordítani a földadóból befolyt összeget – március 15-től lehet igényelni a rezsitámogatást, egyelőre csak áram és gázszámlát felmutatva, de tűzifa igénylésre is keressik a jogi lehetőséget.

„A körzetünket érintően évek óta működünk egy kis segítő-csapattal – most télen nem volt igény erre, de nyáron segítünk füvet vágni vagy a ház előtti területet rendben tartani, azoknak, akik már nem tudják ezt megtenni – segítünk.” – mondta a képviselő. Arra kért mindenkit, hogy ha tudomása van ilyen segítségre szorulóról, jelezze. A helyszínen is osztott hűtőmágneseken lévő telefonszámon bármikor lehet keresni a képviselőt ezügyben is, de a hivatalban is bárki eléri.

Gyöngyösi képviselő a civil szervezetek figyelmét is felhívta a város pályázatára, ami révén kaphatnak támogatást, ezt március 15-ig lehet benyújtani.

Felhívja a lakosság figyelmét, hogy a fák metszésénél figyeljenek, mert a facsonkítás büntetendő. Egyre több ilyen ügyben kell eljárnia a hivatalnak. Ha bárkinek kérdése van ezügyben, vagy segítségre van szüksége, forduljon a hivatalhoz. Fakivágásra engedélyt nem tud egyszerűen kiadni a város, csak azokat a fákat lehet kivágni, amelyeket a szakhatóság kivágásra ítél.

A körzetben lévő 118 szociális lakás mindegyikét meglátogatták a polgármesterrel és örömmel tapasztalták, hogy a mintegy fél milliárd forint energetikai felújítással a lakók mintegy 100%-a elégedett.  A képviselő beszámolt arról, hogy csak azokkal hosszabbítanak szociális lakásbérleti szerződéseket, akik vigyáznak a környezetükre, ebben segítséget is nyújtanak.

Felhívta a figyelmet arra is a képviselő, hogy újra lehet pályázni az Önerős járdaépítésre.

Mindenkit meghívott a március 15-i rendezvényekre, a közös megemlékezésre.

Az idei tervekkel kapcsolatban Gyöngyösi Ferenc elmondta, hogy a kulturális életben is igyekszik a város innovatívabb lenni. Tavaly a szabadtéri mozi egyfajta előszobája volt az idei programoknak, a Kossuth térre szerveznek majd minden hétvégén változatos szórakozási lehetőségeket, Kultúrtér néven. Ennek részleteiről majd időben tájékoztatnak mindenkit.

Márki-Zay Péter polgármesterrel meghallgatták a lakossági kérdéseket is, majd közösen válaszoltak.

Szóba került, hogy a Búza utcán lakossági aggály, hogy nem lesz elég csak az újraaszfaltozás, hanem a teljes útszakaszt újra kellene építeni, de egyrészt erre nincsenek források, másrészt az újraaszfaltozással megoldódnak a jelzett gondok, például kerekesszékkel könnyebben lehet majd közlekedni mint eddig.

Volt lakos, aki a közétkeztetéssel kapcsolatban fogalmazott meg kritikát, itt elhangzott válaszként, hogy amíg EMMI-rendelet szabályozza az ételek sótartalmát, illetve ilyen szigorú szabályoknak kell megfelelni (pl. hányszor kell halat egyenek a gyerekek) addig a közétkeztetést végző cég – amely országos szinten a legtöbbet ellenőrzött, éppen ezért egészen biztosan biztonságos és szabálykövető – csak próbálkozni tud olyan receptúrákkal, amelyek a gyerekeknek is ízlenek.

Arra a kérdésre, hogy mi a városvezetés véleménye arról, hogy az utóbbi időben többen is távoztak a hivatalból a polgármester elmondta, hogy volt már nehezebb helyzetben is a város, 2018-ban, amikor egyszerre 30-an mondtak fel. Azt a helyzetet is megoldotta a városvezetés, most is meg fogja.

Ugyanakkor megérti, ha valaki nem bírja azt, hogy bármikor bármit leírhatnak róla, hogy nem csak a polgármestert, hanem másokat is mocskolnak a propagandamédiában. Jegyző asszony felmondása kapcsán elmondta, hogy megérti, mert a család valóban a legfontosabb az ember életében.

Ugyanakkor azt is mondta, hogy azok, akik mindenek ellenére kitartanak, azokat hősöknek tekinti.

CsúcsGyöngyösi FerencHódmezővásárhelyMárki-Zay Péter