Blokád fojtogatja Oroszországot

Egyre-másra jelentik be világcégek és sportszervezetek, hogy kizárják-felfüggesztik Oroszországot. Miközben Putyin óriási ostromra készül Kijev (ukránul Kijiv) ellen, már kilenc ország támogatja Ukrajna felvételét az EU-ba, közte váratlanul Magyarország is.

A világ összezár Ukrajna mellett, egyre terjed a szankciók sora. Kedden a világ legnagyobb tengeri szállítmányozó cége (két kisebb után), a dán Maersk jelentette be, hogy semmiféle kereskedelmi megbízást nem vállal Oroszországgal. A már büntetésben lévő Sberbankot most a britek vették szankciós listára.

Három amerikai filmóriás, a Sony, a Warner Bros. és a Disney hirdetett bojkottot alkotásaik vetítésére Oroszországban. A Facebook után a YouTube azonnal letiltotta a vezető orosz propagandamédium, az RT és a Szputnyik elérhetőségét. A decentralizáltan szerveződő hekkercsoport, az Anonymous pedig arra hívta fel a világg hekkereit, hogy indítsanak teljes túlterheléses támadást orosz hivatalos internetes oldalak megbénítására, illetve háborúellenes üzenetek elhelyezésére.

Sportszervezetek is büntetőintézkedéseket vetettek ki Oroszországra. Előbb a FIFA és az UEFA zárta ki őket a soron következő futball vb-ről és az európai kupasorozatokból. Azt például a nemzetközi röplabdaszövetség és a korcsolyázók szövetsége dobta ki az oroszokat és Beloruszt versenyeikből.

Vasárnap Volodimir Zelenszkij országa azonnali felvételét kérte az Európai Unióba. Nyolc ország (zömmel térségi államok, köztük a három baltikumi) azonnal támogatta ezt. Kedden váratlanul a magyar kormány is a kezdeményezés mellé állt. Ez meglepő annak tükrében, hogy előző nap – egyedüliként – a magyar kormány megtiltotta az Ukrajnának szánt fegyverszállítmányok áthaladását területünkön, ami széles körű nemzetközi megütközést váltott ki.

orosz-ukrán háború