Bizarr, zselészerű kék algát láthatunk Kardoskútnál

Télvíz idején a Körös-Maros Nemzeti Park Kardoskúti Fehértó részterületének nedves gyepterületeit, vízállásos pusztarészeit járva, találkozhatunk a kissé bizarr megjelenésű, zselészerű kék algákkal.

A kék alga nem növény, hanem egy cianobaktérium. Mivel még sejtmagjuk sincs, így a Földön a legősibb szervezetek közé tartoznak. Van azonban egy különleges képességük: tudnak fotoszintetizálni, azaz van bennük klorofill, és tudják hasznosítani a vízben lévő ásványi anyagokat és a szén-dioxidot. Mivel fotoszintetizálnak, így oxigént állítanak elő – olvasható a nemzeti park oldalán.

Megfigyelések alapján a kék alga a lúgos kémhatású talajokon gyakoribb, ilyen körülmények között találja meg az optimális élőhelyeket. A nemzeti park Kardoskúti Fehértó részterületén ebben az időszakban gyakran lehet vele találkozni. Leginkább a mélyebb fekvésű, szikes gyepeken, ürmös pusztákon találhatjuk meg, ahol az ősz végén, tél folyamán kialakulnak a gyepi vízállások. A sekély vízállásokban, illetve a közvetlen környezetükben található nedves talajfelszínű gyepeken bukkan fel.

baktériumFehér-tóKardoskútKörös-Maros Nemzeti Parkvízállás