Bizalmatlanok a magyarok a politikusokkal és az újságírókkal szemben

Ez derült ki egy nemzetközi felmérésből. Talán nem meglepő, az eredmény, tudniillik, hogy a legkevésbé a politikusokban és az újságírókban bíznak meg a magyarok. De ez nem kizárólag magyar tendencia.

Az Ipsos készített egy 31 országra kiterjedő kutatást. Hazánkban a tudósokat megbízhatónak tartják, a politikusokat és az újságírókat nem. Az említett 31 ország közül 16-ban az orvosokat tartották a legmegbízhatóbbnak, bár ezek aránya igen eltérő: míg Hollandiában 68 százalékban szerepelt az első helyen, addig Japánban csak 44 százalékban, írja a 24.hu.

Az is kiderült, Magyarországnál csak Lengyelországban és Argentínában bíznak kevésbé a politikusokban: hazánkban 73%, Lengyelországban 75, az argentínoknál 79% tartja megbízhatatlannak a politikusokat. A leginkább Szingapúr és India bízik válaszott képviselőikben.

Az újságírókat legnagyobb arányban a magyarok tartják megbízhatatlannak (52%) az élbolyban Argentína, Nagy-Britannia, Törökország és Peru található.

Érdekes még, hogy a papokkal és lelkészekkel szemben a lengyelek jóval bizalmatlanabbak (63 százalék), mint a magyarok (50 százalék). Ugyanez a helyzet a köztisztviselők esetében is, ők a lengyelek szerint 54, míg a magyarok szerint 38 százalékban megbízhatatlanok..

A borítókép illusztráció.

bizalmatlanságfelmérésipsospolitikusújságíró