Birtokvédelmi eljárást kezdeményeztek a reformátusok a Petőfi utca 6-ban

Erről Bán Csaba lelkész beszélt a vasárnapi ótemplomi istentiszteleten.

Birtokvédelmi eljárást kezdeményezett a Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola fenntartója, az Ótemplomi Református Gyülekezet, miután augusztus 30-án délután a város visszafoglalta (az önkormányzat szerint jogellenesen, a gyülekezet szerint jogszerűen) birtokolt Petőfi utca 6. szám alatti épület négy földszinti termét.

Az eljárás megindítását Bán Csaba lelkész jelentette be a vasárnapi ótemplomi istentiszteleten. Azzal, hogy számukra az iskola működése a legfontosabb, s ezért tesznek meg mindent.

Forrás: a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség hivatalos youtube csatornája

Ahogy arról beszámoltunk: augusztus 30-án, a földszinti termeken, többszöri felszólítást követően cserélte le – feszült körülmények közt – a város. A jelenlevő Bán Csaba akkor azt kérte a városi önkormányzat nevében eljáró Petrovics György aljegyzőtől, hogy ne cseréltesse ki a zárakat. Azt is mondta, hogy ha megteszik, reggel feltörik azokat, ugyanis 400 gyereknek tanulnia kell. Az aljegyző közölte, hogy bírósághoz lehet fordulni az ügyben.

Végül a zárakat nem törték fel. Helyette kezdeményezték a birtokvédelmi eljárás megindítását.

Szeptember 1-jén Márki-Zay Péter polgármester és Gilicze Judit, a Szőnyi iskola igazgatója találkoztak, s ezen az iskola vezetője többek között elmondta, hogy minden diák megérkezett, minden gyereknek megvan a helye, a tanévkezdés rendben lezajlott. Aznap délután a város részletesen is beszámolt az előzményekről, s arról, hogy álláspontja szerint miért foglalta el törvénytelenül az iskola a fenn említett négy földszinti termet.

Ebből az is kiderült, hogy Márki-Zay Péter felajánlotta az iskolaigazgatónak a reggeli megbeszélésen, a közelben lévő BFMK-hoz tartozó táncterem iskolások általi használatát annak kapacitásától függően, illetve azt is, hogy raktározási célra további önkormányzati ingatlanokat bocsáthat rendelkezésre.

Az Ótemplomi református Gyülekezet nyilatkozatot tett közzé hivatalos honlapján, csatolva hozzá a várossal a Petőfi utca 6. szám alatti épülettel kapcsolatos szerződést.

A Petőfi utcai egykoron polgári lányiskolának épített, majd állami általános iskolának használt, utóbb az Agrárcentrumként ismert épületet, egyébként a júliusi közgyűlés parázs vita után társasházzá minősítette.

Az Ótemplomi Református Gyülekezet az újranyitott egyházi kárpótlási törvény alapján a tulajdonjogát kérte, de a város közgyűlése csak a használati jogát adná át.

Emiatt a Szegedi Törvényszékhez fordult az Ótemplomi Református Egyházközség, kérve a Szék utcai valamint a Petőfi utcai iskolaépületek tulajdonrendezését.

birtokvédelemönkormányzatótemplomi református gyülekezetpetőfi utca 6.városVásárhely