Bírósághoz fordult az Ótemplomi Református Egyházközség

A Szegedi Törvényszékhez fordult az Ótemplomi Református Egyházközség, kérve a Szék utcai valamint a Petőfi utcai iskolaépületek tulajdonrendezését. A város csak a vagyonkezelési jogot adná át. A képen a Petőfi utca 6. alatti iskolaépület.

Bán Csaba lelkész a vasárnapi ótemplomi istentiszteleten jelentette be, hogy az ótemplomi presbitérium egyhangú döntése alapján augusztus 22-én keresetet nyújtottak be a Szegedi Törvényszékre a Petőfi utca 6. szám alatti ingatlan tulajdonrendezése miatt, majd másnap a szintén a presbitérium egyhangú döntése alapján másnap, azaz augusztus 23-án szintén keresetet nyújtottak be a Szék utca 3-5. szám alatti ingatlan tulajdonrendezése érdekében.

Mint azt már megírtuk: idén február végéig kellett jelezniük az egyházaknak, hogy a számukra újranyitott kárpótlás során természetben mely – jelenleg állami vagy önkormányzati tulajdonban álló – de általuk oktatási-nevelési célokra használt ingatlanok tulajdonjogát szeretnék megszerezni. A törvény szerint ezek tulajdonjogát ingyenesen kapják meg.

Vásárhelyen az Ótemplomi Református Egyházközség a Szék utca 3-5. szám alatti iskolaépületre és a Petőfi utca 6. szám alatti (egykoron polgári lányiskolának emelt, utóbb általános iskolaként, majd Agrárcentrumként is működött) épületre jelentette be igényét a városnál.

A Szent Domonkos rendi nővérek a Liszt iskola Szent István tér 2. szám alatti épületére (melyben egykoron a tanítóképző, majd a Kossuth szakközépiskola működött s melyben ma az ének-zenei általános iskola található), de kérték a Virág utcai óvodát is. A Szeged-Csanádi Egyházmegye pedig a kertvárosi iskola és az óvoda épületei tulajdonjogára nyújtotta be igényét.

A város korábban már valamennyi egyházi szervezettel tárgyalt. A katolikusok elfogadták, ha az önkormányzat a kért épületeket csak a vagyonkezelésükbe adná, azaz a tulajdonjog városé maradna.

A júniusi közgyűlésen Petrovics György aljegyző elmondta, hogy a törvénymódosítás – a város álláspontja szerint – az Alaptörvény és az Európai Unió Alapjogi Chartája elveivel is ütközik. Az önkormányzat tulajdonban kívánja tartani továbbra is az épületeket. A képviselő testület végül arról hozott határozatot, hogy sem ingyen, sem pénzért nem adja át a kért épületek tulajdonjogát, csak vagyonkezelésbe adja át azokat. Ahol csak az ingatlanok egy részét használják, ott pedig csak a használt részekét.

Az Ótemplomi Református Egyházközség számára azonban ez a megoldás nem megfelelő. A polgármesterrel főleg a Petőfi utca 6. számú iskolaépület (részei, mosdója, tűzjelzője és egyes termek) használata miatt éles vitát folytató Bán Csaba lelkész a július 16-i istentiszteleten közölte a jelenlévő hívekkel, hogy a presbitérium februárban eldöntötte, hogy a törvénynek megfelelően kéri az egész Petőfi utca 6. szám alatti területet iskolai célra, s meg kell oldaniuk 400 gyermek mindennapos testnevelése feltételeinek megteremtését (az egykori tornatermében június 25-e óta játszóházat épít a város). Most azt jelentette be, hogy emiatt bírósági keresetet nyújtottak be.

A törvény szerint ha az egyház a kiszemelt ingatlanban hitéleti, szakrális vagy köznevelési feladatot akar ellátni, kérvényezheti, hogy az állam írja rá az épületet.

keresetÓtemplomi Református EgyházközségpresbitériumSzegedi TörvényszékVásárhely