Bíróság előtt kell felelnie szalmonellás húskészítményeiért a szegedi piaci árusnak

Szerdán a Szegedi Járásbíróság tart tárgyalást annak a vádlottnak az ügyében, akinek hűtetlen húskészítményei miatt 27-en kaptak szalmonella-fertőzést.

A vádlott 2019-ben sertéshús feldolgozásával és étkezési célú hústermékek előállításával foglalkozott, amelyet kistermelői piacokon értékesített. 2019. május közepe és vége közötti időszakban Szegeden található piacokon több alkalommal olyan húskészítményeket (füstölt disznósajtot, füstölt májast és abált vért) forgalmazott, amelyeket a hatósági előírások megszegésével állított elő. Ugyanis nem a saját maga által tartott állatok húsából, hanem ellenőrizetlen forrásból beszerzett alapanyagokból készítette a hústermékeket, továbbá a portékáját hűtés nélkül szállította és értékesítette – olvasható a Szegedi Törvényszék közleményében.

Mindezeknek köszönhetően az eladott termékekben egy ritka Salmonella kórokozó tenyészett ki, amely a húsárukból fogyasztó vevők közül 27 személynél súlyos gastroenteritis megbetegedést okozott. A fertőzéssel járó tünetek egységesen 3-6 napig tartottak a megbetegedetteknél, akik közül 4 fő került fekvőbeteg intézménybe. A Szegedi Járási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálya helyszíni ellenőrzést hajtott végre, a vádlott által hűtés nélkül forgalmazott, jelöletlen termékekből mintát vett. A mintából a járványügyi hatóság ugyanazt a Salmonella kórokozót mutatta ki, amelyet a betegeknél is.

A vádlott a fenti időszakban olyan ártalmas közfogyasztási cikkeket hozott forgalomba a szegedi kistermelői piacokon, amellyel a fogyasztók egészségét súlyosan veszélyeztette.

szalmonellaSzegedi Járásbíróság