Biliárdszakkör indult a Cseresnyés kollégiumban

A kognitív képességeket, a csapatmunkát és a fiatalok finommotorikus képességeit is fejleszti a Cseresnyésben felállított biliárdasztal használata.

Az előző tanév végén Vig Áron, a Cseresnyés Kollégium vezetője ígéretet tett arra, hogy az
év legnépszerűbb eszközbeszerzését, a biliárdasztalt szakkör keretében is használhatják a fiatalok. A médiaszakkör tagjaival lefolytatott beszélgetés során nagy lelkesedéssel beszélt az általa vezetett foglalkozások hasznosságáról és élvezeti értékéről.

Elmondta, hogy a pool biliárd számos oktatási és fejlesztési lehetőséget kínál, amelyek különböző területeken segíthetik a diákokat. Az egyik legfontosabb előnye, hogy fejleszti a kognitív képességeket. A játék során a résztvevőknek problémákat kell megoldaniuk és stratégiai gondolkodásra van szükségük, hogy előre tervezzék játékstratégiájukat. Ez a logikus gondolkodás erősödéséhez vezet, miközben a játékosok a golyók elhelyezkedését és a lehetséges lökéseket mérlegelik. A biliárd emellett a koncentrációt és a figyelmet is fejleszti, mivel a pontos lökésekhez ezekre elengedhetetlen szükség van. A játék gyors és megalapozott döntéshozatalt kíván, ami javítja a játékosok döntéshozatali készségeit.
Egy másik fontos szempont a matematikai és geometriai képességek fejlődése. A biliárd során a játékosok különböző szögeket és pályákat számítanak ki, ami segít a geometriai ismeretek, például a szögérzékelés és a pályatervezés fejlesztésében. Ezenkívül a játék hozzájárul a távérzékelés és az erőeloszlás megértéséhez, mivel a különböző lökésekhez megfelelő erőt és távolságot kell alkalmazni.

A pool biliárd jelentős hatással van a finommotoros képességek fejlesztésére is. A játékosoknak jól kell koordinálniuk a kéz és a szem mozgását a pontos lökések végrehajtása érdekében, ami javítja a finommotorikus képességeket és a kéz-szem koordinációját. Emellett a megfelelő testtartás és egyensúly fenntartása is fontos a sikeres játékhoz, ami tovább erősíti a fizikai kontrollt és a stabilitást.
A biliárd társasági játék is, amely fejleszti a szociális képességeket. A játék során a kommunikáció és a csapatmunka jelentős szerepet kap, különösen, ha párosban vagy csapatban játszanak. A játékosok megtanulják tiszteletben tartani egymást, és együttműködni a közös cél érdekében. A biliárd pozitívan befolyásolja az önbizalmat és a stresszkezelést is.
A sikeres lökések és egy-egy mérkőzés megnyerése növeli az önbizalmat, ami különösen fontos lehet a fiatal kollégisták számára.
Hangsúlyozta, hogy a pool biliárd egy olyan sport és szórakozási forma, amely nemcsak kikapcsolódást nyújt, hanem számos oktatási és fejlesztési előnyt kínál, így az új szakkör a kollégiumi munka hasznos és izgalmas programja lesz- írta portálunknak küldött levelében a Cseresnyés kollégium médiaszakköre.

biliárdCseresnyés KollégiumHódmezővásárhelypoolvásárhelyi hírek