Beváltak az indonézek a Villeroynál, ahol még nem járt egyeztetni Lázár János

A bevétel, az export és a foglalkoztatottak száma is nőtt tavaly a hódmezővásárhelyi szanitergyárban, amely közel 400 millió forintot adózott a helyi önkormányzatnak.

Tizedével bővült 2021-ben a Vileroy & Boch Magyarország Kft. árbevétele, amely megközelítette a 24,4 milliárd forint. Külpiacokról – így elsősorban Németországból, Svédországból, Romániából, Franciaországból, az Egyesült Arab Emirátusokból, Indiából és Izraelből – mintegy 20 milliárd forint forgalom származott. A cég üzemi eredménye 311 millió forint volt, ugyanakkor az adózás utáni 944 milliós veszteség oka a forint-euró határidős ügyletek árfolyam miatti gyengülése volt. A társaság éves beszámolójából az is kiderült, hogy az elmúlt évben 235 millió forint iparűzési, és 152 millió forint építményadót fizettek be az önkormányzatnak.

Mint arról beszámoltunk, félszáz indonéz vendégmunkást kívánt alkalmazni cég, mert a helyi munkaerőpiac nem képes kiszolgálni az üzem igényeit. A foglalkoztató részéről Fehér Erzsébet kommunikációs vezető lapunk érdeklődésére elmondta, az indonéz munkavállalók teljes csoportja megérkezett az elmúlt hónapokban, és megkezdték a munkát a termelésben. Az első tapasztalatok nagyon kedvezőek az új munkatársakkal kapcsolatban, mivel nagyon jó a hozzáállásuk a munkához, gyorsan megtanulták a munkafolyamatokat. Egyébként nem Vásárhelyen, hanem egy erre specializálódott szálláson laknak Orosházán.

A Villeroy & Boch Magyarország Kft. az idei év első 4 hónapja kifejezetten sikeres a rendelésállomány, az árbevétel és a nyereség tekintetében – tudta meg szerkesztőségünk. Ami a bizonytalansági faktort illeti, Fehér Erzsébettől megtudtuk: a Villeroy & Boch csoportot összességében mindenekelőtt az energiaellátást érintő kockázatok és az emelkedő energiaárak aggasztják. Jelenleg a gáz és a villamos energia, valamint a fuvarozás, a csomagolás és a nyersanyagok árának rendkívüli növekedésével kell szembenéznie. Mindezek ellenére a Villeroy & Boch AG igazgatósága bízik abban, hogy a 2022. évi bevételre, eredményre és a nettó eszközök üzemi megtérülésére vonatkozó előrejelzést összességében el tudja érni, köszönhetően az első hónapok eredményeinek, és a beérkező rendelések növekedésének. Nem zárható ki azonban, hogy az ukrán háború tovább fejlődése erősebb gazdasági hatást gyakorolhat az építőiparra és a jövőbeni lakossági fogyasztói magatartásra, ami negatívan befolyásolhatja a Villeroy & Boch csoport teljesítményét 2022 második felében.

A Villeroy & Boch Magyarország Kft. pályázott egyedi kormánydöntéssel adható támogatásra, amelyből további fejlesztéseket tervez a társaság. Erről is megkérdeztük a cég képviselőjét, ám a részletekről azonban a Külügyminisztérium befektetésösztönző ügynökségégével (HIPA) történt megállapodás értelmében egyelőre nem nyilatkozhatnak. Arra is kíváncsiak voltunk, utóbbi ügyben zajlott-e már megbeszélés a térség országgyűlési képviselőjével, aki az egész ágazatot irányítja majd a jövőben. „Sem ebben, sem egyéb témában egyelőre nem történt egyeztetés a körzet országgyűlési képviselőjével, Lázár János építési miniszterrel” – kaptuk a választ a Villeroytól.

HódmezővásárhelyLázár JánosvendégmunkásVilleroy & Boch