Bethlenes diákok szép sikere

Második helyezést ért el a IV. Bay Zoltán Kutatóképző Verseny döntőjén Balázs János és Dombóvári Nándor (a képen) a junior kategóriában, az élő kvízverseny során adott helyes válaszok száma alapján.

A két 8. osztályos gimnazista az előválogatóból öt kémiai kísérlet reprodukciójával és saját készítésű videójával jutott tovább a szakmai zsűri döntése alapján.

A Bay Zoltán Kutatóképző Verseny első fordulójában a diákok feladata azon kémiai kísérletek megismétlése volt, melyek a kutatóintézet weboldalán voltak olvashatók. Csukáné Varga Eszter tanítványai a nyolc kísérlet közül választhattak ötöt.

– A vásárhelyi diákoknak a döntős negyvenöt kvízkérdésre kellett felelniük, s az erre adott helyes válaszok alapján érték el a második helyezést – árulta el a Jánost és Nándort felkészítő pedagógus.

Balázs János és Dombóvári Nándor elárulták, hogy az első forduló sem volt egyszerű, hiszen nem csak el kellett végezniük a kiválasztott kísérleteket, de azt videóra is kellett venniük, majd a videót megszerkesztve küldték el a kiírónak. Ez alapján jutottak be a budapesti döntőbe, ahol a junior (azaz a 7-9. osztályos) kategóriában lettek (a nyolc induló közt) második helyezettek.

– Engem az atomok szerkezete és az érdekel a legjobban, hogy hogyan kapcsolódnak össze a részecskék. A verseny első fordulója nem csak azért volt érdekes, mert videóra kellett venni a kísérleteket, de azért is, mert el kellett tudni mondani, hogy mely anyagból mennyi kell – mondta Nándor.

– Egy-két hetet készültünk a versenyre, a műanyagokkal és a kémiai Nobel-díjasokkal kapcsolatos témakört néztem át a tanárnő segítségével. A versenyt egyébként azon a héten rendezték, amikor Karikó Katalin és Krausz Ferenc átvehették a Nobel-díjaikat. – tette hozzá János, akinek a versenyben a legizgalmasabbnak az első forduló kísérletei bizonyultak.

Megtudtuk azt is, hogy a két diák más tantárgyakból rendezett versenyen is indul már közösen, s azokon is szép eredményeket értek el.

Bethlen Gábor Református GimnáziumHódmezővásárhelykémiaVásárhelyvásárhelyi hírekverseny