Bessenyei-díj: Nemcsák Károly kitüntetésén vesztek össze Márki-Zay-ék az örökössel

  • Nem várt botrányos beszéddel indult a 2020-as Bessenyei Ferenc Művészeti Díj átadó ünnepsége a  kétszeres Kossuth-díjas színművészről elnevezett  művelődési központban. 
  • B. Élthes Eszter, Bessenyei özvegye és hagyatékának gondozója bejelentette, hogy visszavonja a név használatára tizenkét éve adott hozzájárulását, mert szerinte azt „ádáz politikai csatározásokra” használták, ami   nem méltó Bessenyei Ferenc szellemiségéhez.
  • Márki-Zay Péter polgármester Facebook-bejegyzésében úgy reagált a bejelentésre, hogy annak valódi oka, hogy  a közgyűlés a város díjának odaítélésénél nem pontosan az özvegy javaslatait követte. 
  • Posztjában az áll, egy, az örökös által javasolt színészt egy másikkal egyetemben túl megosztónak találtak. (Így egyébként a nem hódmezővásárhelyi művészeknek járó díjat idén nem osztották ki.) A gálán elhangzott beszéde szerint ez előbbi Nemcsák Károly, utóbbi pedig Alföldi Róbert.
  • A díjat egyébként 2009 óta ítélik oda egy vagy két művésznek vagy csoportnak. Az idei díjazottak Dratsay Ákos fuvolaművész-zenetanár és Berei Erzsébet zongora-művésztanár.

B. Élthes Eszter beszédében azt mondta, a díj odaítélésének körülményeit nem fogadhatja el, ugyanis nem engedheti, hogy „a 20. század második felének legnagyobb színészének nevét bármilyen politikai csoportosulás a saját céljaira, reklámozására használja, nevével visszaéljen”. Szerinte a vásárhelyi önkormányzat a városban zajló politikai csatákból nem hagyta ki a díjat sem, ami szerinte nem méltó a művész szellemiségéhez.

Márki-Zay Péter posztja szerint a beszéde után beszélt B. Élthes-sel, és ez alapján úgy véli, az, hogy az okozta az elmérgesedő konfliktust, hogy a közgyűlés a város díjának odaítélésénél „nem pontosan az ő javaslatait követte”.

Posztjában arra is utalt, hogy szerinte a hely és az országos kormányközeli média tudhatta előre, hogy milyen bejelentéssel készül B. Élthes. Mint fogalmazott, „nem spontán, hanem nagyon is megszervezett és nagyon is politikai támadásról van szó”. Ennek bizonyítékai szerinte, hogy a  meghívott fideszes vendégek széksorai üresen maradtak, és az M1 stábja a műsor előtt készítettek vele riportot, a felhördülést kiváltó beszéd után pedig távoztak. Emellett szerinte a helyi – nagyrészben Fidesz-közeli – online sajtó gyors reakciója alapján „gyanús, hogy előre megírt szövegek jelentek meg a helyi Lázár-médiában”.

Nemcsák díjában nem értettek egyet

Az ebbe a kategóriába sorolható Promenád.hu cikke alapján is úgy tűnik, részben két nem hódmezővásárhelyi színész kitüntetése körül alakulhatott ki olyan vita, amely idáig fajult.. A polgármester beszédében elmondott verziója szerint végül azért nem díjazták egyiküket sem, mert mindkettőt a „másik fél” irányába tartották túlságosan megosztó személyiségnek, Alföldit túl ellenzékinek, Nemcsákot pedig túl kormányközelinek. Ez utóbbi kibontakozik a helyi kormánylap cikkéből is, ők ugyanis arra utalnak cikkükben, hogy bár öt általa kiválasztott taggal kibővítette a közgyűlés a díj odaítélésére ajánlást tevő bírálóbizottságot, és szerintük ők a polgármester „emberei”, mégis megegyezés született arról, hogy Nemcsákot támogatják, ám a díjról ténylegesen döntő városi közgyűlés ezt mégis leszavazta. (B. Élthes emellett még kifogásolta, hogy bár részt vett a bírálóbizottság munkájában, állítása szerint annak jegyzőkönyvét nem kapta meg.)

Márki-Zay Péter a keddi évértékelő sajtótájékoztatója után lapunk kérdésére elismerte, hogy ez volt az egyik vitás pont. Mint megtudtuk, az özvegy miután elmondta beszédét, kiment a teremből, a polgármester pedig utána ment, beszéltek, és ekkor azt mondta, hogy 

“Karcsi megérdemelte volna”.

Nemcsák családja és Bessenyeiék között egyébként egy laza kötődés volt. Emellett információink szerint az örökös Berei Erzsébet díjazását sem tudta elfogadni, azt korábban már háromszor megvétózta.

Méltatlan a díjazottaknak

A kialakult helyzetet eltérően értékelte a városvezetés, és a helyben ellenzéki kormánypárt. Amiben egyetértettek, az, hogy a kialakult helyzet leginkább a két díjazott számára méltatlan, akik kitüntetésétől elvitte a show-t a bejelentés.

Berei Erzsébet zongora-művésztanár és Dratsay Ákos fuvolaművész-zenetanár, akik megosztva kapták a hódmezõvásárhelyi önkormányzat alapította Bessenyei Ferenc Mûvészeti Díjat

Márki-Zay közösségi médiás bejegyzése szerint a „valóban és szándékosan botrányos felszólalás” nem számára, hanem „Vásárhely egész lakosságának volt megalázó, különösen a díjazottaknak, akik megérdemelten kapták az elismerést”.

Cseri Tamás, a Fidesz helyi vezetője szerint viszont a polgármester és az öt támogató képviselők „szégyent hoztak a városra”. A politikus a Promenad.hu-nak azt mondta, sajnálja, hogy a díjazottak ilyen helyzetbe kerültek. „A képviselőtestületi többség és a bizottság közötti vita és Nemcsák jelöltsége miatti politikai hercehurcának ők a legnagyobb vesztesei” – tette hozzá.

Más néven is folytatnák

A polgármester egyébként bejegyzésében azt is közölte, utánanéznek, kié a névhasználati jog, és ha nem használhatják Bessenyei Ferenc nevét, akkor átnevezik az elismerést.  „B. Élthes Eszter kívánságát én személy szerint elfogadom, és amennyiben a vásárhelyi színészóriás emlékét a továbbiakban nem kívánja díjjal is ápolni, ezt a vásárhelyi művészeti díjat másról fogjuk elnevezni, de a hagyományt folytatni fogjuk” – írta a polgármester közösségi oldalán. 

Egyelőre hivatalos elnevezés ötlet még nincsen, bár a bejegyzés komment szekciójában már elindult az ötletelés, az egyik hozzászóló talált egy Bessenyei nevű 18. századi költőt, akinek ugyan nincs kötődése Hódmezővásárhelyhez, de másik családhoz tartozott, így ezzel a trükkel akár így is meg is tartnák a bejáratott nevet.

B. Élthes EszterBessenyei Ferenc Művészeti DíjFontosMárki-Zay Péter
Hozzászólások (0)
Új hozzászólás