Beruházás: mind a 12 hónapban termelhetnek majd a Hódkertésznél a tavaszra felépített üvegházak

3 hektárnyi üvegház építését kezdték meg a Hódkertész Kft-nél, 3,6 milliárd forintból új termálkutat, hűtő és irodaházat is létesítenek a meglévő 12 hektáros hódmezővásárhelyi területük mellé. A fejlesztéssel a jelenleg 300 főt foglalkoztató cég dolgozói létszáma 45-50 fővel bővülhet. A nagyberuházásban egy 1,5 hektáros téli megvilágítású üvegház is szerepel, melyben az időjárási körülményeket szinte teljesen ki tudják zárni a szakemberek, így a hideg hónapokban is olyan zöldséget produkálhatnak, mint a napos nyári időszakban.

A beruházásnak része két, másfél hektáros üvegház, az őt kiszolgáló épület, összesen 3,6 milliárd forint értékben. Most az alapozási munkák utáni szerkezetállítás zajlik, mondta a Vásárhelyi TV-nek Feczák Tamás ügyvezető.

A cég ezzel jövő év márciusától már 15 hektáron fog paradicsomot termeszteni. Az üvegház belsejében egész évben nyári körülményeket tudnak teremteni a szakemberek. A téli időszakban is ki tudják húzni a napos megvilágítások hosszát mintegy 18 órára. Ez sokszorosára növeli a termés mennyiségét is.

Ráadásul így az év 12 hónapjában folyik a termesztés, nincs kieső időszak, ez jobb a munkavállalóknak is. Jelenleg 300 főt foglalkoztatnak, de az új egységekkel, melyekben minden környezeti tényezőt számítógép vezérel majd, további 45-50 főt fognak felvenni.

A technológia holland, mindennek, a fénynek, annak erősségének, az öntözésnek a mértéke precízen beállított, automatizált.

fejlesztésHódkertészüvegház