Berényi Károly szerint a vakcinákkal és az oltással kapcsolatban hiányzik az országos hiteles tájékoztatás

Vajon mire számíthatnak a hódmezővásárhelyi egészségügyi dolgozók és később azok, akik úgy döntenek, beadatják maguknak a védőoltásokat? Ezekről a fontos kérdésekről kérdeztük Dr. Berényi Károly alpolgármestert, egyszersmind gyermekorvost. Jelenleg még ezekre nehéz, már-már lehetetlen válaszolni.

Az alpolgármester elmondta, hogy mint egészségügyi dolgozók, ők is megkapták a vakcina beadásával kapcsolatos tájékoztatót. Ő maga nem oltásellenes, de nagyon hiányolja a hiteles tájékoztatást. Egyrészt a kormány részéről is, másrészt pedig azt, hogy ezeket a tájékoztatásokat hiteles specialisták, szakemberek nyújtsák. A Hódpressnek elmondta, hogy szerinte most mindenütt az országban ilyen hiteles tájékoztatásnak kellene folynia, ehelyett sokszor azt látja, hogy egymásnak ellentmondó nyilatkozatok jelennek meg.

Berényi Károly szerint jelenleg nincs ismert és mindenre kiterjedő oltási terve az országnak. Ennek példája, hogy az oltási tervben nincsenek benne a pedagógusok, amit egy teljesen jogos kritikának tart.

A megyében Szegeden jelölték ki természetesen az oltási pontot. Ez, és az a tény, hogy Orbán Viktor azt mondta, amennyiben hirtelen több millió vakcina állna rendelkezésre, akkor azok beadása a több mint tízezer választási helyszínen történhetne meg, felvet néhány kérdést. Egyrészt azt, hogy kerülne-e Hódmezővásárhelyre is vakcina, tehát lehetne-e helyben, vagy a szomszédos településeken élőknek közelebb oltatni. Berényi Károly azonban elmondta, mivel ezeknek jelenleg speciális, -60, -90 fok körüli tárolás szükséges, ezért ez a városban nehezen megoldható, esetleg a kórházban tudná elképzelni.

Másrészt az várható volt, hogy előbb-utóbb megszületik a megfelelő vakcina, ami egyedüliként lehet a megoldás, ám mégis, ez felkészületlenül érte a kormányt. Hiszen például arra sincs terv, hogy amennyiben a megyében Szegeden lesz az egyetlen oltópont, akkor hogyan utazik el egy távolabb lévő kis faluban élő ember beadatni magának az oltást. Ráadásul az sem világos, hogy elegendő-e jelenleg az a személyzet, akik beadják az oltást, vagy esetleg szükség van még rajtuk kívül önkéntesekre. A nekik, mint egészségügyi dolgozóknak kiküldött tájékoztatóban amellett, hogy kérik-e az oltást, azt is kérdezik: vállalnának-e ilyen önkéntes oltási munkát. Szerinte nincs ez jól átgondolva.

Érdemes azonban az ezt értő, vagy erre fogékony embereknek szakirodalmat olvasni. Berényi Károly elmondta, ő ezt teszi munka mellett és a saját közösségi oldalán is több ilyen tartalmat osztott már meg. Ő személy szerint megbízik a Pfizer/BioNTech vakcinában, és nyilván ő is nagyon örül neki, hogy Karikó Katalin személyében egy magyar tudós is elévülhetetlen érdemeket szerzett a fejlesztésében. De elmondta, nagyon szívesen olvassa, mert hitelesnek tartja a Virológia Pécs Facebook oldalát is.

A legfontosabb azonban, ismételte el, hogy hiteles immunológus és járványügyi szakemberek nyilatkozzanak és mondják el a tényeket. Akár maga Karikó Katalin.

Berényi Károlykoronavírusvakcina