Berényi Károly előtt tehetett magyar állampolgársági esküt a háromgyerekes anyuka

Egyre ritkább pillanatok egyikének lehettünk ma tanúi: egy háromgyerekes édesanya tette le állampolgársági esküjét, a városvezetés részéről Berényi Károly alpolgármester előtt.

Digner Maria a Moszkva melletti Obnyinszk mellett élt, ott dolgozott a Nestlé gyárban termelési elemzőként, ott ismerte meg vásárhelyi származású férjét, akivel végül Hódmezővásárhelyre költöztek. Hat éves kislányuk és öt éves kisfiúk mellé érkezett 5 hónapja a kis Olívia, aki részt vett édesanyja honosítási ünnepségén, és végig érdeklődve figyelte az eseményeket.

Maria nagyon örül, hogy letehette az esküt, elmondása szerint férjével többnyire oroszul beszélgetnek, de a gyerekek már mind a két nyelven kifogástalanul. Sőt, az orosz nyelvű társalgás során sokszor a magyar szórendet alkalmazzák. Maria egyébként nagyon szépen beszél magyarul, és kisbabája mellett digitális illusztrátornak tanul, később ezen a területen szeretne elhelyezkedni.

A hivatal anyakönyvvezetője, Fodor Katalin elmondta, hogy egyre ritkább az állampolgársági eskütétel Vásárhelyen, pár éve sokan vettek részt hasonlón, a határon túli magyarok egyszerűsített honosítási eljárása miatt.

Idén Maria tette le a második állampolgársági esküt Hódmezővásárhelyen.

állampolgárságállampolgársági esküBerényi KárolyeskütételHódmezővásárhelyorosz