Berényi Károly: A választások tétje óriási!

Kedden este a Klauzál utcai Szabadság Olvasókörben közös fórumot tartott Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom polgármesterjelöltje és Berényi Károly, a susáni, vagyis a 7-es körzet jelöltje. A szervezet választások előtti utolsó fórumán még a lakosok számára egyszer összefoglalta az előző években elért számos eredményt, Vásárhely fejlődését, de beszéltek ellenfeleikről és arról is, mi is a tétje ennek a választásnak.

A susáni olvasókörben rendezett kedd esti fórumra szép számmal jöttek el az érdeklődők. Márki-Zay Péter és Berényi Károly mellett jelen volt Fejes Péter, a Hódtó és Susán egy részének képviselője, illetve Szabó Ferenc is, aki ugyanebben a körzetben indul – Fejes Péter utódjaként – az MMM színeiben.

Büszkék az eredményekre

Elsőként Márki-Zay Péter szólalt fel, hosszasan sorolta a körzetben megvalósult fejlesztéseket, az útfelújításokat, a közvilágítást megújítását, amely Susán egyes utcáit is érintette, majd kiemelte a városban elért legfontosabb eredményeket, például az elődeinktől örökölt adósság nagy részének visszafizetését, az építményadó eltörlését, amelyet összeadva három „Pancho Arénát” gazdálkodott ki a város öt év alatt.

Az infrastruktúra fejlesztésén kívül a kultúra területén is sok újítás történt, mindenki számára vannak programok a városban, amelyek részben ingyenesek, például a Kultúr-Tér rendezvényei, de idén egy új fesztivált – Sörfesztivál – is rendeztek Vásárhelyen. A város tiszta, rendezett, ami azoknak is feltűnik, akik távolabbról jönnek ide – legyünk büszkék erre! – hangsúlyozta.

„Hódmezővásárhely végre elindult felfelé, most is olyan embereket indítanak, akik tisztességesek, nem kivesznek a közösből, hanem hozzátesznek ahhoz” – folytatta, és szerinte azt kell eldönteni, hogy tisztességes embereket vagy büntetett előéletűeket választunk.

„Biztosak lehetünk benne, hogy miközben azt írják, nekik »Csak Vásárhely« fontos, igazából Vásárhely pénze a fontos nekik” – fogalmazott a polgármester, hozzátéve, hogy „ráadásul egy olyan ember akar polgármester lenni, aki öt évig fel sem tűnt városban, Ukrajnában volt” -utalt Grezsa Istvánra.

Márki-Zay Péter kitért a támadásokra is, amelyek a Fidesz-médiából rendszeresen érik őt és azokat, akik őt támogatják. „Letámadták még a Domonkos nővéreket is, szerintük a Bethlen egész tanári kara »kommunista, liberális«, de még egy fideszes minisztert, Navracsicsot is lejáratták, miután többször találkozott velem – sorolta.

Hol van ennek a gyűlöletnek a vége, miközben arról papolnak, hogy ők a béke? Ki az, aki béke, ki az, aki háborúpárti?

– tette fel a kérdést a polgármester arra az ellentmondásra utalva, hogy miközben a béke szlogenjével akar nyerni a Fidesz, többszáz magyar katonát küldenek Fekete-Afrikába, Csádba, harci területre.

Akkumulátorgyár lehet a vége

Ellenfeleivel kapcsolatban azt is elmondta, nem hiszi, hogy nem hoznának Vásárhelyre akkugyárat, hiszen összesen ötvenet készül Magyarországra hozni a kormány, egy fideszes vezetésű város pedig aligha tiltakozhatna, ha ide telepíteni szeretnének egyet.

Véleménye szerint mind a három jelölt rajta kívül „a Fidesz jelöltje”, amire bizonyíték az is, hogy a Helyi Választási Bizottságban mindig ugyanúgy szavaznak, de az egyszerre kikerült plakátok is emellet szólnak. Elmondta, Kovács Pálnak is „csak Lázárhoz köthető állásai” vannak. Szerinte ha Lázár ellen indulna, már kirúgták volna.

Megemlítette, azért tudtak ennyi mindent elérni ebben a ciklusban, mert a közgyűléseben is többségük volt, ezért mindenkit arra kért, ne csak őt, de minden körzetben a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltjeit is támogassa.

Ha nem akarnak népességcserét, ha nem akarnak migránsgettót, ha nem akarnak akkugyárat, ha nem akaranak lopást, bűzt, ne szavazzanak egyik fideszes jelöltre se!

– kérte végül a vásárhelyieket.

Folytatnák a megkezdett munkát

Berényi Károly bemutatkozásul – bár nem nagyon van, aki ne ismerné – felolvasta az a „kortesbeszédét”, amelyet facebook-oldalán már korábban közzétett, amelyben felsorolta azokat a mozzanatokat az életéből, amelyek a Márki-Zay Péter melletti kiálláshoz vezették. Idézett néhány gondolatot egy 22 évvel ezelőtti választási fórumon elhangzott beszédéből is, amelyek szerinte most igen aktuálisak. Így fogalmazta meg akkor a választás tétjét:

…valóban elegen vagyunk-e ahhoz, hogy a változást, az új stílust folytatjuk-e Vásárhely közéletében? A tét számunkra tehát nem a hatalom és a pénz, hanem a helyi, önkormányzati demokrácia.

Felidézte a 2002-ben alakult Tiszta Lap Polgári Egyesület történetét is, amelynek egy ideig elnöke volt, és itt találkozott 2009-ben először Márki-Zay Péterrel. 2010 után kiszállt a politikából, ami egészen 2018-ig így is maradt. Akkor érezte úgy, oda kell állnia a polgári értékeket valló, tiszta erkölcsű, rendkívül művelt, tehetséges Márki-Zay mellé, akinek a céljaival azonosulni tudott.

Berényi Károly a VTV-nek így fogalmazott: „A jövőben a megkezdett munkák folytatását szeretném vállalni”.

A választások tétje óriási – de szerintem nem a háború és a béke [..]. Azt állítani, hogy aki nem a Fideszre szavaz, az a háborúra szavaz, ezt kikérem magamnak! A tét itt most az, hogy Vásárhely továbbra is szabadon fejlődhet-e, eltűnnek-e azok a félelmek, amelyek a várost majdnem harminc éve uralják. Talán valamit meg tudtunk mutatni abból, milyen az, amikor nem kell attól tartani, hogy a munkahelyemet elveszítem, ha más a véleményem valamiben. Ezt a stílust szeretnénk továbbvinni, és bízunk abban, hogy Vásárhelyen sokat úgy gondolják, hogy ez a helyes.

Éljük meg a demokráciát

Berényi Károlyt követte Fejes Péter, aki a béke és háború kampánytémájáról beszélt és a tapasztalatáról, hogy milyen könnyen megtéveszti az embereket a propaganda. „Elképesztő, »rá vagyunk vakulva a valóságra«” – fogalmazott. Amellett, hogy egyetlen egyszer se próbálta senki elmagyarázni, hogyan lesz béke, szerinte az ellenzék háborúpártisággal vádolása csupán figyelemelterelés, hogy ne kelljen beszélni az igazi problémákról.

Szabó Ferenc végül a most bevezetett városi applikációról, a MUNIPOLIS-ról beszélt, amelyben van lehetőség az úgynevezett e-demokrácia kipróbálására. Felhívta a figyelmet arra, hogy nem sok város van az országban, ahol van ilyen. „Fontos, hogy lássuk, nem a vezetők döntenek el mindent, mindenkinek lehet szava, beleszólása a közügyekbe. Éljük meg a demokráciát – erre biztatok mindenkit” – hangsúlyozta, hozzátéve: „Legyünk tudatában, hogy a szavunk számít, pártállástól, vallási hovatartozástól függetlenül”.

Berényi Károlye-demokráciaFejes PéterFórumLázár JánosMárki-Zay PéterMindenki Magyarországa MozgalomMUNIPOLISSusánSzabó FerencVálasztás