Berényi dr. és önkéntesei visszafoglalták a mártélyi kerékpárutat

Sövényültetésre készültek, az még nem valósulhatott meg ezen a hétvégén, de a mártélyi kerékpárutat visszafoglalták dr. Berényi Károly és társai.

Nagyon szeretünk kerékpározni – mesélte a szombat délelőtti munka közben dr. Berényi Károly, alpolgármester, aki kerékpártúrák szervezőjeként is ismert. – Mártély közel van és jó út vezet odáig. A múlt évben is gyakran jártunk erre és észrevettük, hogy a természet kezdi visszavenni a területet, visszafoglalni, ami az övé. Már majdnem a kerékpárút feléig bekúszott a földdel együtt a tarack és a fű. Vártuk az alkalmat, hogy egyszer nekifoghassunk. Most ránk mosolygott a nap is, tegnap még egész nap esett az eső, de reggel láttuk, hogy ma velünk van a Jóisten is.

A tarack kezdte elfoglalni az aszfaltot, nem hagyták. Fotó: Budai Dániel

Erdetileg sövényt szerettek volna ültetni a kerékpárút mellé, de ehhez a közútkezelőtől engedélyt kell kapniuk. A sövénynek szánt növények már megvannak, ha nem ide, akkor a városban valamelyik parkba vagy játszótérre ültetik el a bokrokat.

A mai munka arról szól, hogy a kerékpárutat visszafoglaljuk.

500 méteres szakaszt tisztítottak meg, a 47-es elkerülő körforgalmától a Kenyere-ér felett átívelő fahídig. Fotó: Budai Dániel

A munkát a 9 és 12 óra közötti időszakra tervezték. – Mindenki jött is, aki ígérte – nyugtázta a város alpolgármestere. Szépen haladunk. Több mint 10-en vagyunk, ami elég is, és délre végzünk.

Ragyogó időben zajlott az önkéntes munka. Fotó: Budai Dániel

Az önkénteseket kellemes meglepetés érte, jöttek a mártélyiak, megköszönték az önkéntesek munkáját, ásványvizet, üdítőt hoztak a szorgos csapatnak.

– Lesz még folytatás – mondja a szervező. – Gyakran kritikát kapunk, hogy nekünk más dolgunk van. Én viszont azt gondolom, hogy a szabadidőnkben azt csinálunk, amit akarunk. Sokan úgy gondolkozunk, hogy a család és magánélet mellett a közért is teszünk önkéntesként, a mai nap is erről szól.

kerékpárútönkéntesség