Benkő néma felállást kezdeményezett a leállított Modern Városok Program miatt

Mindjárt az elején egymásnak feszült a két oldal a mai közgyűlésen. Napirend előtt szólalt fel Benkő Zsolt, aki szerint november 2-a gyászos nap Vásárhely történetében, mivel akkor állította le a kormány a Modern Városok Programot, és ezzel számos vásárhelyi fejlesztést. Szerinte ennek Márki-Zay Péter az oka, méghozzá az, ahogyan a polgármester elmúlt években a kormányról kommunikált.

Néma felállást kezdeményezett Benkő Zsolt a leállított Modern Városok Program miatt, amely Vásárhelyen több fejlesztést, például a külterületi 117 km-es kerékpárutat is érinti, amely így nem tud – legalábbis kormányzati forrásból nem – megvalósulni. Szerinte mindennek a polgármester az oka, a szerinte gyászos történés miatt így néma felállást kezdeményezett. Felhívására azonban csak a fideszes frakció három jelenlévő tagja állt fel, a többiek ülve maradtak.

Márki-Zay azonnal kontrázva azt mondta: csatlakozik, de arra emlékezve, hogy a kormány dilettáns hozzáállása miatt több tízezer honfitársunk vesztette életét a covid-járvány alatt. Így végül a többi képviselő is felállt, miután a többiek már leültek.

A jelenet után Márki-Zay Péter elmondta:

Hozzátette: Hódmezővásárhely végig együttműködött a kormánnyal a Modern Városok Programban, mindent megtett. A kormány, és Lázár János volt az, aki megakadályozta.

Gyöngyösi Ferenc alpolgármester, csatlakozva Márki-Zay Péter szavaihoz, kifejtette: a kormány hibás gazdaságpolotikájának eredménye a program leállítása, amely 18 megyei jogú várost érint, ezeknek pedig csak a fele ellenzéki. A kormánypárti vezetésű Győrben és Debrecenben is fontos projekteket állítottak le.

Egyszerű a válasz, nincs az államkasszában pénz ezekre.

– fogalmazott.

Az alpolgármester végül kezdeményezte, forduljon a közgyűlés levélben Lázár János miniszterhez – aki egy-egy projektről külön, egyedi döntést hozhat -, hogy járuljon hozzá a 117 km-es kerékpárút megépítéséhez.

Végül a közgyűlés mindenki egyetértésével – kivéve Cseri Tamás képviselőt, aki jelen volt ugyan, de a szavazásban nem kívánt részt venni – elfogadta a javaslatot, tehát Lázár Jánoshoz fognak fordulni a kerékpárút megépülése érdekében.

Benkő ZsoltCseri TamásGyöngyösi FerencközgyűlésLázár JánosMárki-Zay PéterModern Városok ProgramVásárhelyvásárhelyi hírek