Benedek Miklós lett a Nemzet színésze

Egy sokak, sőt, mondhatni, mindenki által kedvelt színészt választottak a Nemzet színészévé az elhunyt Balázsovits Lajos helyére a társulat 11 tagja.

Benedek Miklós 1946. szeptember 18-án született Budapesten. A Színház- és Filmművészeti Főiskolát 1969-ben végezte el, majd a Nemzeti Színházhoz szerződött, ahol 1969 és 1983 között játszott. 1983-2003 között a Katona József Színház tagja volt. 1, eközben1992–2007 között oktatott a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. 2003-2009 között újra a Nemzeti Színház tagja volt, 2009 óta szabadúszó. 2017-től az Orlai Produkciós Iroda társulatának tagja

Benedek Miklós betegség miatt a tavalyi évadban előadásait lemondta.

Benedek Miklósnak színházi szereplistája rendkívül hosszú, és a széles közönség is számos filmből ismerhető, amik közül talán, szerepe szerint a legismertebb a Pogány Madonnában Mr. P. Smith, de szinkronjai is rendkívül kedveltek, elég csak a legendás Macskafogóból Mr. Teufel-re vagy a Magyarországon rendkívül kedvelt Csengetett, Mylord? című komédiában Teddy Meldrum hangjára gondolnunk.

Benedek Miklós rendkívül sokat szerepel képernyőn, a közönség szereti őt. Édesapja szintén színész volt, Benedek Tibor, Fiai az író-dramaturg Benedek Albert és a legendás, sajnos fiatalon elhunyt vízilabda játékos és edző, Benedek Tibor.

Borítókép: Benedek Miklós a Pogány Madonna című 1981-es filmben (forrás: Imdb)

Benedek MiklósNemzet színésze