Bemutatták a Liszt iskola A titkos kert című filmjét

Ma délelőtt a vásárhelyi Kultik Moziban volt a Domonkos Nővérek Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola által készített, A titkos kert című film premierje. Az intézménybe járó diákjai és családtagjaik részére ezt holnap és egy hét múlva is levetítik. A nagyközönségnek szeptemberben mutatják majd be.

Három és félmillió forintot nyert a Domonkos Rendi Nővérek Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskolája a Nemzeti Tehetségpont pályázatán, de a szülők is hozzájárultak a munkához, míg a helyszínt mindenki szívesen biztosította a Frances Hodgson Burnett 1911-ben megjelent – ízig-vérig angol – regénye megfilmesítésére. Két év alatt készült el Vargáné Dezső Zsuzsanna forgatókönyve alapján és rendezésében a – Marton Szabolcs operatőr által fényképezett – film, melyben az indiai és angliai jelenetek helyszíneit döntően Vásárhely adta.

Magyar Andrea iskolaigazgató nagyon különlegesnek nevezte a premier napját, hiszen olyan produkcióval készültek el, melyben nem volt gyakorlatuk. – Nem voltak profi közreműködők, mindent mi csináltunk, a mi tanáraink, a mi diákjaink, s azok a fotósok és filmesek, akiknek szintén nem volt gyakorlatuk ebben. Úgy gondoljuk, hogy beérett a kétéves munka gyümölcse, szívüket, lelküket adták a szereplő gyerekek és a segítő tanárok a produkcióba.

Az iskola egyébként több sikeres musical bemutatója után vállalkozott a filmkészítésre. Ez a film közvetíti az iskola szellemiségét, azokat az erkölcsi elveket, amiket vallanak.

A vetítés előtt Magyar Andrea már a közönségnek azt mondta: különleges a mai nap, hiszen két év alatt dolgozták fel a könyvet, majd név szerint is megköszönte a kollégái és a külső támogatók segítséget.

A premierre érkező diákok egy csapata, kezükben a jeggyel

Vargáné Dezső Zsuzsanna azt mondta, olyan örök érvényű családi filmet próbáltak elkészíteni, mely bemutatja, hogyan tudjuk egymást segíteni, és mit tartogat a jövő. – Kiderül az is a történetből, hogy hol van a bennünk lévő titkos kert kulcsa. Sok nehézség adódott a forgatás során. A forgatókönyv írásánál szem előtt tartottuk, hogy kiemeljük a könyv lényegét. Az első félévben megismerkedtünk a szereplőkkel, ezután készült el a forgatókönyv, melybe a gyerekek ötleteit is beépítettük, majd csak ezután kezdtük el a forgatást. Mi sem gondoltuk, hogy ez milyen nehéz lesz, és azt sem, mennyire más, mint egy színpadi produkció színre állítása – mondta a forgatókönyvíró rendező. – Le a kalappal a gyerekek előtt, hiszen helyt kellett nekik közben állni az iskolában is. Nagyon sok kalandban volt részünk a forgatás során – mondta, azt kívánva, olyan szeretettel fogadják a filmet, mint amilyennel ők készítették.

A filmben szereplő diákok szerint a forgatás izgalmas és érdekes volt, igaz fárasztónak bizonyult, hogy egy jelenetet többször is fel kellett venni. Az is eltért a színpadi fellépésektől, hogy volt olyan téli báli jelenet, melyet báli ruhában +10 fokos teremben vettek fel, de akadt olyan téli jelenet, mely forgatásakor igencsak melegnek bizonyult a téli ruházat.

domokos nővérek Liszt Ferenc Ének.zenei iskolájafilmHódmezővásárhelykertKultik moziMagyar AndreatitkosVargáné Dezső ZsuzsaVásárhelyvásárhelyi hírek