Bemutatkoztak a Phralipe jelöltjei Vásárhelyen

Az Észak utcai közösségi háznál tartottak hétfőn választási fórumot a Phralipe Hódmezővásárhely Cigány Nemzetiségi Önkormányzat jelöltjei. Az alkalmon mind az öten bemutatkoztak, vázolták elképzeléseiket, majd egy konstruktív beszélgetés is kialakult az eseményen résztvevő lakosokkal.

Elsőként Békésiné Kovács Mária Nikolett mutatkozott be. – Engem sokan ismernek itt kiskorom óta, a János és a Nana unokájaként – mondta, majd megosztotta magáról, hogy két nagylánya van, egyik végzős egyetemista, a másik pedig a zeneművészeti egyetemre készül. Elsősorban anyaként, nőként szeretné a cigány asszonyokat segíteni, a családokat támogatni. Nikolett óvodában dolgozott, van tapasztalata abban is, milyen gondokkal küzdenek az óvónők, de azzal is, milyen nehéz sok cigány szülőnek a többségi közösségben elfogadtatni a gyermekét. – Ez egy csapatmunka – hangsúlyozta – nemcsak öten vagyunk, hanem együtt a vásárhelyi cigányokkal kell ezt a közösséget felépítenünk.

Másik jelöltjük, Kiszin László elmondta: főleg a fiatalok jövőjét szeretnék támogatni. Az az elképzelése, hogy hangszeres oktatást szervezne a tehetséges, illetve zeneileg fogékony cigány gyerekeknek. – A gyökerekig visszamennék, és a tehetséges fiatalokkal egy roma zenekart alakítanánk Vásárhelyen – mesélte el tervét. A cél az volna, hogy ez a zenekar pénzt is keressen – hiszen nagy az igény a zenészekre, az élő hangszeres, autentikus zenére. Hozzátette, gyakorlásra is volna helyiség a készülő zenekari próbateremben a Városháza pincéjében.

Gavodi István – aki egyébként a várostól nemrégiben vehette át a Mátray Attila-díjat – kitartásra szeretné nevelni a cigány fiatalokat, de az idősebbeket is. A gépesítés miatt egyre kevesebb kétkezi munkára van szükség, ezért szerinte muszáj egy szakmát tanulni, egy tanfolyamot elvégezni legalább. Abban segítene, hogy megtalálják a fiatalok, mihez van affinitásuk, mit tanulnának szívesen. – Nem kell a fellegekben járni, de a hétköznapokat tudnánk segíteni ilyen szinten, legalább ebben a kis közösségben – hangsúlyozta.

Oláh Mihály bemutatkozásában elmondta, hogy három kisgyermek édesapja, és az önkormányzat cégénél dolgozik munkairányítóként. – El kell hinnetek, hogy nem vagytok kevesebbek – emelte ki, és hozzátette, abban szeretne segíteni, hogy ne csak a nyolc osztály legyen meg sok cigánynak, hanem tanuljanak tovább, mindenkinek legyen szakmája, amit szívesen végez.

A lényeg az, hogy mi nem öttagú önkormányzat leszünk: felállítunk egy idősügyi tanácsot, felállítunk egy értelmiségi fiatalokból álló csapatot, akik támogatják a munkánkat, felállítunk egy olyan réteget, akik segítik a munkánkat – három-négy csoport fog együtt dolgozni, ha lesz egy közgyűlésünk, nem öten, hanem tizenöten, húszan döntünk majd. Ilyen még nem volt!

– emelte ki Ferkovics Menyhért, aki szeretne a Cigány Önkormányzat működésébe minél több embert bevonni, a gyerekeket, a fiatalokat, a cigányokat.

Nem a pénzért csináljuk, ezért a munkáért egy büdös kanyi nem jár. Egytől egyig olyan jelöltek vannak a csapatban, akik odateszik magukat, szívből dolgoznak, és a saját fajtájukon akarnak segíteni

– fogalmazott a képviselőjelölt.

Azt is elmondta a jelenlévőknek, hogy Vásárhely közgyűlése múlt héten megszavazta, hogy a cigányságnak legyen egy közösségi tere a belvárosban. – Ilyen nagyon régen nem volt, és köszönöm ezt a városvezetésnek, hogy idáig eljutottunk – mondta Ferkovics Menyhért.

– Mind az ötünknek megvan a maga területe, azt gondolom, ha ezt összetesszük, meg még ti is hozzáteszitek, amitek van, és amit szeretnétek, akkor ezt így együtt tudjuk majd csinálni – de csak veletek együtt! Olyanba nem tudunk belemenni, hogy mit tudunk osztani nektek, de azt megígérjük, hogy ami lehetőségünk lesz, biztos igyekszünk mindent a legjobb tudásunk szerint megtenni – hangsúlyozta Békésiné Kovács Mária Nikolett.

A jelöltek mindannyian kiemelték: a jelenlegi városvezetéstől nagyon sokat kaptak, és bíznak benne, hogy ez a jövőben is így lesz. Azt is elmondta, „ha a jóisten is megsegíti” őket, június 10. után szeretnének egy irodát is működtetni, hogy elérhetőek legyenek bármikor.

A fórum alatt és végén nagyon konstruktív eszemecsere alakult ki a Phralipe jelöltjei és a jelenlévők között az önkormányzat leendő munkáját, a cigányság jövőjét, lehetőségeit, beilleszkedését és megmaradását illetően.

Békésiné Kovács Mária NikolettCigány Nemzetiségi ÖnkormányzatFerkovics Menyhértgavodi IstvánHódmezővásárhelyKiszin LászlóOláh MihályPhralipeVálasztásVásárhely