Belügy: Iványi Gábor fizesse meg az adót, fizesse meg a dolgozók után a járulékot

Ez a tárca válasza arra, hogy a MET Egyház és az Oltalom Karitatív Egyesület tartozásai miatt hajléktalanszállóikon és idősotthonaikban az áramot és a gázt. Mint ismert, az egyháznak jelentős tartozása halmozódott fel, közben ők a nekik járó állami források elmaradásában látják ennek indokát, hiszen állami feladatokat végeznek. Ráadásul Iványiék szerint az egyház már alapnormatívát sem kap.

A Belügyminisztérium azzal kapcsolatban szólalt meg, hogy Iványi a közüzemek kikapcsolására azt mondta: „most ki fogom tolni az utcára a végtag nélküli hajléktalanokat, mert nem fogok tudni mit csinálni.”

A Belügyminisztérium válasza is megérkezett. Azt írják: „De tud mit csinálni. Fizesse meg az adót, fizesse meg a dolgozók után a járulékot, ne halmozzon fel köztartozást, és lássa el azt a feladatot, amit állami támogatás fejében saját maga vállalt.”

Szerintük rosszul költötte el, és nem is tudják mire az egyház az elmúlt 13 évben kapott 8,6 milliárd forint állami támogatást, ha ekkora tartozást halmoztak fel. A Belügyminisztérium azt írta, Iványi nem foglalkozik ezzel a kérdéssel, ,,helyette ma már nyíltan és büszkén használja túszul a legkiszolgáltatottabbakat személyes harcához”.

Mint ismeretes az egyház és a kormányzat (Iványi elmondása szerint személyesen Orbán Viktor) közötti harc 2011-ben kezdődött, amikor a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséget megfosztották egyházi státuszuktól. Később ezt bírósági döntések mondták ki jogellenesnek, és hogy visszamenőlegesen ki kell az államnak az egyház felé járó normatívát fizetni, de Iványiék számítása szerint már a 10 milliárd forintot is meghaladja az állam tartozása.

Iványiék állítása szerint az állam eddig 700 millió forint normatív támogatást és 71 millió forint 1 százalékos felajánlást vont el tőlük, amivel veszélybe sodorták 20 ezer rászoruló ellátását. A MET egyébként keddtől egyébként határozatlan idejű tüntetést hirdetett kedden délutántól a Dankó utcai központjába, ,,Adj egy órát az életedből!” címmel.

Forrás: Telex
Borítókép: Iványi Gáborék tüntetése a budapesti Dankó utcában, forrás: Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség Facebook oldala

BelügyminisztériumIványi GáborMagyar Evangéliumi Testvérközösség