Belépés csak oltási igazolással

Gulyás Gergely mondta a legutóbbi Kormányinfón, hogy egészen biztosan lesznek olyan szabályok, nemcsak Magyarországon, hanem Európában mindenütt, hogy bizonyos helyekre csak oltási könyvvel lehet belépni. Az oltási könyv az útlevél vagy a személyi igazolvány mellett szerinte egy fontos okirat lesz majd a tömeges oltást követő hónapokban.

A Portfolio arról ír, hogy 2021 arról szólhat, hogy egy sor szolgáltatást nem vehetünk majd igénybe a koronavírus elleni beoltottságunkat igazoló valamilyen jel (pl. hivatalos igazolvány vagy QR-kód) megléte nélkül. A portál sorra vesz néhány külföldi példát, amely Magyarországon is bevezetésre kerülhet:

  • Egyedi QR-kódot kaphatnak a mobiltelefonjukra azok a britek, akik megkapták a védőoltást, hogy ezzel vehessenek csak részt focimérkőzéseken, színházi előadásokon és más eseményeken – jelezte a brit kormány a Daily Mail szerint, hozzátéve, a tervek még korai szakaszban járnak.
  • A jegyforgalmazást végző Ticketmaster a Billboard szerint azt tervezi, hogy a koncertek előtt ellenőrzi, hogy a résztvevők rendelkeznek-e a koronavírus elleni oltással.
  • Amennyiben a koronavírus elleni vakcina széles körben elterjedt lesz Hollandiában, a fesztiválok és koncerthelyszínek meg kell, hogy különböztessék azokat, akiket már beoltottak a koronavírussal szemben azoktól, akiket még nem. Ezt Berend Schans, a Holland Koncerthelyszínek és Fesztiválok Szövetségének igazgatója nyilatkozta.
  • Ausztrália nemzeti légitársasága bejelentette, hogy csak azok a külföldiek utazhatnak a fedélzetükön, akik bizonyítani tudják, hogy megkapták a koronavírus elleni vakcinát.
  • A brit konvervatív képviselő, Tom Tugendhat Huffington Post szerint azrt mondta, hogy szerinte azok, akik visszautasítják majd az oltást, egy napon azzal szembesülhetnek, hogy kizárják őket a munkahelyükről, és nem léphetnek például be az irodába.

Forrás: Portolio

Gulyás Gergelyoltási könyvPortfoliovédőoltás