Belátják a lakók, hogy emelni kellett a díjon

Évekig nem követték az áremelkedést a bérleti díjak, most 85 forinttal többet kérnek a lakóktól négyzetméterenként, havonta a Nyugdíjas Lakóparkban. Karbantartásra kell költeni többek között. Szétnézve a piacon a díj még így is igen kedvező.

– Nem érkezett hozzánk felzúdulás visszhangja, de természetesen ahány ember, annyiféleképpen fogadja a hírt – reagált kérdésünkre a nyugdíjas lakópark igazgatója, Lénárt Miklós. – Jobbnak láttam volna, ha az elmúlt években az előző vezetés apránként, kis lépésenként emelt volna árat, azt mindenki könnyebben fogadta volna.

A vásárhelyi közgyűlés rendes ülésén volt szó a HMSZ NZrt. által üzemeltetett Nyugdíjas Lakópark bérleti díjairól. Utoljára 2011-ben volt díjemelés, négyzetméterenként havonta 265 forintot fizettek az ott élő emberek. Április 1-től a tarifa legkevesebb 350 forintra emelkedik. A lakópark karbantartására sok pénzt kell költeni, ezért megkerülhetetlen a módosítás, áll az előterjesztésben. Örülni éppen nem örültek, de tudomásul vették, mondta lapunk kérdésére az ott élő Horváth László. – Nekünk ez havi 5200 forintos emelkedést jelent, de megértjük, belátjuk a szükségességét. Úgy veszem észre, az új vezetőtől még ezt a hírt is jobban elfogadták a lakók – árulta el.

A manapság a lakópark életét is befolyásoló koronavírus-járvány témája sem volt megkerülhető. Az intézményt néhány hónapja vezető Lénárt Miklós elmondta: mindenben segítenek a náluk élő idős embereknek. Összeírhatják, mire van szükségük, a kollégáik pedig megvásárolják. Nem zárt intézményként működnek, de most szigorúbbak a szabályok. A hozzájuk érkező látogatóknak be kell tartani az előírásokat, írásban kell nyilatkozni arról, hogy nem vírushordozók. A lakókat rendszeresen informálják, a rendezvényeiket egyelőre lemondták. Az ott élő Farkas Erika is arról számolt be: most mindenki behúzódik, lakógyűlést sem lehet tartani.

A lakóparkban 107, háromféle nagyságú apartman van, a hely nagyon népszerű, mindig van várólista. A négyzetméterenkénti bérleti díj még emelés után is jóval kedvezőbb, mint a környék többi lakásánál, vagy más önkormányzati ingatlanoknál. Összehasonlításként: a városháza tavaly év végén hirdetett szociális és piaci alapon bérlakásokat, utóbbiak négyzetméterára 950 forint, szabad piacon ennél is magasabb.

HMSZ NZrt.Lénárt MiklósNyugdíjas Lakópark