„Békepárti” Orbán most Csádba küld katonákat – Márki-Zay reagált

Magyarország eddig is küldött magyar katonákat háborús övezetekbe (például Afganisztánba, Irakba, Boszniába és Koszovóba) A mostani, csádi misszió azonban nem a NATO keretében zajlik, hanem a kormány saját akciója.

A misszióról több hírportál, köztük a HVG online is beszámolt. Az Afrikába, Csádba irányuló – a csádi elnök meghívására tervezett – akció célja a Honvédelmi Minisztériumnak az Országgyűlés elé benyújtott javaslata szerint „Csád stabilitásának, ezáltal Európa és Magyarország biztonságának erősítése, az Afrika felől fenyegető újabb migrációs hullámok fékezése”.

A katonai akció keretében most az eddigi legnagyobb, 200 fős magyar alakulatot küldenék Csádba – a honvédelmi miniszter nyilatkozata alapján egyrészről azért, hogy a humanitárius tevékenységet ellátó személyeket védjék, a másik feladatuk pedig az lesz, hogy a helyi haderőt kiképezzék, és esetleg harci helyszínekre is kísérjék, de mindez még nem tisztázott. Tehát elviekben kevés a kockázat, a gyakorlatban azonban akár az életüket is kockára tehetik. Erről részletesebben a hirklikk számolt be.

A tervezett katonai akcióra Márki-Zay Péter is reagált.

Emlékezetes, hogy a 2022-es választást azzal a hazugsággal nyerte meg Orbán, hogy az ellenzék magyar katonákat küldene háborúba (soha ilyen kijelentés nem hangzott el senkitől, egyetlen idegen vagy NATO-ország sem küldött katonát Ukrajnába) – most viszont Orbán ismét megteszi azt, amivel ellenfeleit rágalmazta

– írja a Mindenki Magyarországa Néppárt elnöke közösségi oldalán.

AfrikaCsádkatonai akcióMárki-Zay PétermisszióOrbán