Bejegyezték Márki-Zay Péter pártját

Bejegyezte a bíróság a Mindenki Magyarországa Néppártot mondta el Márki-Zay Péter tegnap este a HírTV Napi aktuális c. műsorában, ahol többek között cáfolta, hogy tiltott pártfinanszírozást követett volna el az MMM.

Szeptemberben tartanak majd alapítő közgyűlést, akkor kezdik majd a pártban a felkészülést a jövő évi európai parlamenti és önkormányzati választásokra.

A Mindenki Magyarországa Néppárt létrehozását Márki-Zay Péter még a 22-es kampányban ígérte meg, tavaly nyáron el is indították a bejegyeztetését, ám viszonylag hosszadalmas jogi procedúra után sikerült bejegyeztetni. A pártot a Csongrád-Csanád Vármegyei Bíróság korábban már bejegyzésre alkalmasnak találta, ám akkor még a Legfőbb Ügyészség kifogásokkal élt, így a párt bejegyzése a másodfokú döntésig nem történhetett meg. A Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) elnöke akkor arról beszélt, hogy szerinte mindez elfogadhatatlan egy demokratikus jogállamban.

Márki-Zay Péter februárban a városházán megtartott évértékelő beszédében ismertette a Mindenki Magyarországa Néppárthoz csatlakozás lehetőségét.

Akkor a MMN-ről azt mondta: Nincs még ilyen párt! Elmondta, hogy az MMN a rendszer ellenzékeként fogalmazza meg önmagát, elkötelezettek abban, hogy az Orbánt hatalomban tartó szabályokat és médiakörnyezetet megváltoztatassák. Nem szeretnének hazudni abban sem, hogy demokrácia lenne, és az ellenzékenk 2026-ban lenne esélye akkor, ha nem változik semmi.

Márki-Zay azt is ígérte, hogy kiállnak az üldözöttekért, legyen szó üldözött kisebbségekről, tanárokról vagy egészségügyi dolgozókról, KATA-sokról vagy megválasztott ellenzéki képviselőről, akit nem engednek felesküdni, kiállnak mindenki mellett, akit a rendszer üldöz, megfélemlít, megzsarol.

Legfontosabb céljuk a kultúraváltás. (A kifejezés Lázár János országgyűlési képviselő, miniszter kommunikációjában is megjelent az utóbbi időben, de természetesen más tartalommal)

Márki-Zay azt is elmondta a pártról, hogy nem szeretnének a Fidesztől kapott állami pénzen működni, nem akarnak ilyen módon függő viszont kialakítani senkitől.

A MIndenki Magyarországa Néppárt tagja lesz a legnagyobb európai pártcsaládnak, ahol az ellenzéknek eddig nem volt képviselete.

A politikus korábban már azt is bejelentette, hogy 2024-ben ismét elindul Hódmezővásárhely polgármesteri székéért, pártja pedig önállóan indul az önkormányzati voksolással egy napon tartandó európai parlamenti választáson.

Márki-Zay PéterMMNpárt