Befékezett a magyar ipar, itthon nem kel el a portéka

Immár negyedik hónapja csökken az ipari termelés, s ez erősíti azokat a véleményeket, melyek szerint a gazdaság recesszióban maradhat. 

Áprilisban 8,3 százalékkal – naptárhatással korrigálva 5,8 százalékkal – csökkent a magyar ipar termelése az előző évhez képest – közölte a KSH. 2023 márciusához képest 2,5 százalékos volt a termeléscsökkenés, vagyis egyre rosszabb állapotban van a magyar ipar. Ilyen mértékű termelés-kiesést három éve a covid-lezárások alatt mért utoljára a KSH, ráadásul a magyar ipar teljesítménye már negyedik hónapja folyamatosan csökken. A feldolgozóipari alágak döntő többségében visszaesett a termelés volumene, csak két ágazatban, a legnagyobb súlyú jármű-, valamint a villamos berendezés gyártásban nőtt a termelés, de ez is kevés volt a többi ágazat visszaesésének ellensúlyozásra. A termelés az év első négy hónapjában 4,3 százalékkal kisebb volt, mint 2022 azonos időszakában.

Lényegében csak az autóiparhoz valamilyen módon kapcsolódó üzemek képesek valamiféle életet lehelni a magyar iparba, mindez párhuzamba hozható azzal, hogy folyamatosan zsugorodik a gazdaság belső kereslete. Ugyanerről tanúskodott a hét elején megismert kiskereskedelmi adat is, amely rámutatott, hogy az iparcikkek kereslete éves bázison már egyötödével marad el a tavaly áprilisban regisztrált szintekhez képest. A kép tehát több mint egyértelmű: lényegében az export-értékesítés képes valamelyest ellentételezni a belső piacra termelő vállalatok rendkívül gyenge teljesítményét – értékelte az ipari adatokat a Népszavának Virovácz Péter.

iparKözponti Statisztikai Hivatal