Befejezés előtt az Emlékpont Kaszap utcai oldala

A fényes takarólapok túlnyomó többsége már itt is a helyén van, innen a kivitelezők az udvar felőli részre vonulnak majd át.

Jól haladnak az Építészmester Zrt. munkatársai az Emlékpont új épületrészének rekonstrukciójával. Az Andrássy úti oldalával már korábban elkészültek, most már csak kevés híja van a Kaszap utcainak. A fémlemezek itt már majdnem mind a helyükön vannak, az azokat díszítő – a helybéliek által gomboknak nevezett – záróelemeket majd csak azután kezdik felhelyezni.

Már többször is megírtuk: az állami kezelésben lévő épület új részéhez azért kell ismét hozzányúlni, mert nem volt elegendő, hogy 2020-ban leszedték róla a lepotyogóban lévő, fényes fémből készült 30 kilós takarólapokat (s menesztették közben a Lenin-szobor mását).

A szél először az épületen lévő fél vörös csillagnál kezdte ki a borítást. A kormányhivatal illetékesei 2021 augusztusában szálltak ki helyszíni ellenőrzést végezni. Akkor nem tartották megfelelőnek a fém homlokzati elemek rögzítését, s kötelezték a tulajdonos Nemzeti Vagyonkezelőt az épület előtti járda lezárására, a bejárati részhez védtető építésére és tartószerkezeti szakértői vélemény készítésére. Akkor szedették le az épületről az egész fémlemez borítást, és elrendelték az alattuk lévő az OSB lemezekre páraszellőző alátétfólia erősítését.

Így álltak ma dél körül az Emlékpont Kaszap utcai oldalával. Már nem sok hiányzik a borítólemezek közül.

Ez utóbbit kezdte ki, majd darabokra szaggatta a szél ez év elején. És még azon rudak némelyike is engedni látszott a gravitáció hívásának, amelyekhez utóbb a takaróvászont rögzítették.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő tulajdonában lévő épületet idén június közepén állványozták fel. A helyreállítással megbízott, budapesti Kiving Kft. az épületet eredetileg is kivitelező Építészmester Kft.-t bízta meg alvállalkozóként a munkálatok elvégzésére.

A munkához június közepén kezdtek hozzá, a tető és az Andrássy út felőli részre felkerültek a fémlapok, majd hozzákezdtek hozzá a Kaszap utca felőli oldalának. Erre már majd az összeset felrakták.

A rekonstrukciós munkálatok határideje az idei harmadik negyedév, azaz a 2006. július 7-én felavatott Emlékpontnak akkorra az eredeti F. Kovács Attila és Sándor János által tervezett állapotában kell állnia.

EmlékpontÉpítészmester ZrtfelújításHódmezővásárhelyNemzeti Vagyonkezelőrekonstrukció