Befejezés előtt az Andrássy 9. homlokzatfelújítása

Már a korabeli homlokzata is piros volt, majd a ’90-es években ugyanilyenre festették, s a mostani homlokzatfelújítás után is az marad az egykoron Népbanknak emelt épület.

A ma társasházként működő közel 38 százalékban városi tulajdonban álló épület az Andrássy úti kirakatsor legrégebbi háza, mely felújítását májusban kezdték, miután a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Örökségvédelmi Főosztálya a homlokzat, illetve a homlokzat mögött lévő, körülbelül egy-másfél méteres tetőrész felújításra kötelezte az épület tulajdonosait.

Az ott élők azonban nem tudták állni a teljes költséget, így a társasház résztulajdonosaként, tulajdoni hányada alapján 13 milliós célbefizetést vállalt, s további 24 milliót pedig 10 év alatt visszatérítendő támogatásként kamatmentes kölcsönként folyósított a város a közgyűlés decemberi döntése alapján.

– Amikor két éve átvettem a társasház kezelését, az örökségvédelmi hivatal már kötelezte a homlokzatfelújításra a tulajdonosokat, az ugyanis már annyira rossz állapotban volt – mondta Cserhalmi-Gerlach Sarolta. Hozzátette, a kivitelezési munkálatokat a Kerámiaház Kft. nyerte el, s a munkálatok során kiderült, hogy nincs a legjobb állapotban a tetőszerkezet sem, melyet szakértők útmutatásai szerint javítottak. – Egy helyen a párkányunk is repedt, ezért újabb szakértői vizsgálatot kellett kérni, ezek miatt csúszott egy kicsikét a munka befejezése – tette hozzá.

Molnárné Kőfalvi Ágnes a homlokzat terveivel. A régi-új színét kapja vissza ismét az épület.

A munkálatok napokon belül – várhatóan a hónap végéig, – befejeződnek – tudtuk meg Molnárné Kőfalvi Ágnes projektmenedzser, műszaki ellenőrtől. – A festést követően madárhálót helyeznek fel a homlokzatra. Közben elkészültek azok a régivel megegyező új ablakok is, melyekre az önkormányzat külön szerződést kötött. Ezek – közel 3 millió forintos költséggel – a városi tulajdonban lévő lakások régi nyílászárói helyére kerültek, de a másik két emeleti lakástulajdonos is kicseréltette a saját költségén ugyanígy az ablakait – sorolta. Az örökségvédelmi hivatal a homlokzat színét is jóváhagyta.

Andrássy útfelújításHódmezővásárhelyhomlokzatfelújítástársasházVásárhelyvásárhelyi hírek