Bebizonyosodott, hogy a trolloldalak és a sértődött volt alkalmazottak nem írnak igazat

Most már egy eseti vizsgálóbizottság is megállapította, hogy Márki-Zayné Vincze Felícia kapcsán nincs hitelt érdemlő bizonyíték arra vonatkozóan, hogy visszaélés történt volna a polgármesteri vagy a titkársági e-mail fiókok, profilok, account-ok vonatkozásában, ezzel kapcsolatban nem érkezett lakossági panasz, a Nemzetvédelmi Szakszolgálat Kibervédelmi Intézete szerint nincs nyoma ennek az ügynek a tekintetében behatolásnak, illegális hozzáférésnek a hivatali hálózatban.

Tavaly májusban egy rendkívüli közgyűlésen a Fidesz-frakció képviselői egyöntetűen kérték egy vizsgálóbizottság felállítását a volt jegyző, Tatár Zoltán április 28-án a facebookon publikált posztja, valamint ez alapján a helyi sajtóban közzétett állítások miatt. A volt jegyző oldaláról már eltűnt ez a poszt.

A városházától távozott egykori jegyző Márki-Zay Péter feleségéről írt, többek között azt állítva, hogy hozzáfért és rendszeresen be is lépett a titkarsag@hodmezovasarhely.hu hivatali e-mail-fiókba.

A decemberi rendes közgyűlés zárt ülésén tárgyalták az eseti vizsgálóbizottság eddigi munkájáról szóló beszámolót. Közérdekű adatigénylésben kikértük a beszámolót, és bár a neveket kitakarták, a beszámoló alapján egyértelmű, hogy nem történt semmilyen visszaélés, nem rögzítettek semmilyen problémát a hivatali rendszerben.

A vizsgálóbizottság már megalakulásakor is éles vitákat váltott ki, végül a közgyűlés döntése értelmében – hosszas viták nyomán – Fejes Pétert, Gyutay Katalint, Krupiczer Ferencet, Lőkösné Nagy Saroltát, Cseri Tamást és Benkő Zsoltot választották a bizottság tagjainak. A polgármester azt javasolta akkor, hogy vizsgálják ki az összes informatikai incidenst, azt is, amit egy fideszes képviselő feleségének számítógépéről követtek el, vizsgálják az összes politikus és városházi dolgozó hozzátartozójának szerződését.

A bizottság végül négy alkalommal ült össze és három témakörben vizsgálódtak.

A 2018-tól adódó informatikai incidenseket vizsgálták, ebben a vonatkozásban új tény, új adat nem merült fel, ahol feltártak incidenst, ott a szükséges intézkedések megtörténtek (bírósági eljárás). Ilyen volt az az ügy is, amelyben jogerős bírósági elmarasztalás is született. Vélhetően az ifj. Rapcsák András által elkövetett visszaélésre gondolt a bizottság.

A bizottság azt is megállapította, hogy a hivatal nem rendelkezik olyan listával, mely a hozzátartozókat külön kezelné, csak néhány köztudomású rokoni kapcsolatról kapott a bizottság korlátozott mennyiségű információt. A bizottság azt a következtetést vonta le, hogy az elmúlt időszakban rendszeresen dolgoztak az önkormányzatnál, a hivatalnál és az önkormányzati intézményeknél vagy cégeknél önkormányzati vagy hivatali vezetők hozzátartozói. „Ez egy ilyen méretű városnál, ahol nevezett munkáltatók több száz embert foglalkoztatnak, nem rendkívüli. Így Márki-Zayné Vincze Felícia díjazás nélküli foglalkoztatása sem rendkívüli.” – állapították meg.

bizottságHódmezővásárhelyMárki-Zay PéterMárki-Zayné Vincze FelíciaTatár Zoltán