Batthyányról is megemlékeztek

Március 19-én Budán, a Batthyányi téren a Gróf Batthyányi Lajos Nemzetőr Szövetség emlékezett meg az 1848. március 15-i forradalomról és gróf Batthyányi Lajos első felelős miniszterelnökről – tájékoztatta szerkesztőségünket ifj. Pintér István történész.

A rendezvény vezénylő parancsnoka v. l. Kürti László nemzetőr vezérőrnagy volt. A zászlóvivőket Barják Pál nemzetőr őrnagy vezette fel. A Himnuszt követően Bacsó Ernő nemzetőr tábornagy köszöntötte az állományt, majd verset szavalt nagy átéléssel v. l. Szíki Károly Arany érdemkereszttel kitüntetett színművész, nemzetőr ezredes és v. Sinkovits-Vitay András színművész, nemzetőr őrnagy.

Blaskó Bernadett énekművész, nemzetőr őrnagy és v. l. nemes Tarnai Kiss László énekművész, nemzetőr altábornagy előadásában gyönyörű énekeket hallhattunk. Ehhez több nemzetőr bajtárs is csatlakozott. Felemelő érzés volt hallgatni a verseket és a dalokat is. Szívhez szóló ünnepi beszédet tartott Gyarmati Károly nemzetőr ezredes. A kitüntetéseket, elismeréseket Bacsó Ernő nemzetőr tábornagy, parancsnok adta át.

Elsőként Bacsó Ernő és kísérete koszorúzott, őket követte  v. l. ns. Tarnai Kiss László és kísérete. Ezek után több ’56-os nemzetőr szervezet is elhelyezte a megemlékezés virágait. A Kossuth Nemzetőrség koszorúját v. Pintér István történész, nemzetőr ezredes helyezte el. A rendezvény a Szózattal zárult.

1848-49-es forradalom és szabadságharcIfj. Pintér Istvánmárcius 15megemlékezés