Barkaszentelés- és oltáráldás a Szent István templomban

Virágvasárnap a hagyományok szerint szentelt barkákat Bajnai István kanonok-plébános, aki a templom – közadakozásból állított – új oltárát is felszentelte. Fotó: Szent István plébánia.

Virágvasárnapi ünnepi misét celebrált ma délelőtt a Szent István templomban Bajnai István kanonok plébános, aki a templom előtt szentelte meg a barkaágat, majd a misén áldotta meg a város 200 ezres és a hívek másfél milliós adományából, a napokban felállított új ambót, azaz felolvasó állványt és oltárt.

Mint azt korábban megírtuk: a régi fa oltárt 50 éve csak ideiglenes megoldásként állították, s azt és az ambót nem kímélte az elmúlt fél évszázad. A Bajnai István által megtervezett, a mártélyi Tóth Mihály kőfaragó mester által kivitelezett új mészkőből készített oltárba ereklyéket (két kora keresztény vértanú 1700 éves csontmaradványait, a régi oltárkövet és a régi ereklyét), illetve egy időkapszulát is elhelyeztek.

Az új oltárt a régivel ellentétben a szentélypadló szintjére állították, hogy a miséző pap és a hívek a jelenleginél közelebb kerüljenek egymáshoz.

Hódmezővásárhelyközadakozásoltárvásárhelyi hírekvirágvasárnap