Bárhol épülhet tanya vagy akár kastély Lázár minisztériumának új jogszabálya szerint

Lázár János minisztériuma átszabta a városok, falvak határain kívüli mezőgazdasági területekre vonatkozó építési szabályokat, és ezzel tanya fedőnéven zöld utat adott annak, hogy hatalmas alapterületű lakóépületek, kisebb kastélyok vagy akár amerikai stílusú ranch házak jelenjenek meg a magyar vidék földbirtokain – számolt be a 24.hu.

A lap szerint a tárcának sikerült olyan módon társadalmi vitára bocsátani az erről szóló jogszabály-tervezetet, hogy az építészszakma és az önkormányzatok csak utólag, a hatályba lépés után értesültek róla.

A Magyar Építész Kamara az elmúlt napokban honlapján jelezte, hogy a hatályba lépés előtt senki nem egyeztetett velük, ezért a tagság is csak utólag elemezhette a várható hatásokat. A szervezet azt írta, hogy a beérkezett szakmai észrevételek miatt a jogalkotóhoz fordult tájékoztatásért. A Magyar Önkormányzatok Szövetségének agglomerációs tagozata tovább ment ennél, az elnök közölte, hogy akciót indítanak a rendeletmódosítás visszavonásáért annak érdekében, hogy megakadályozzák a „katasztrofális következményeket”.

A módosítás legfontosabb eleme, hogy az OTÉK az egész országra kiterjesztette a lehetőséget, hogy a földtulajdonosok tanyát létesítsenek ingatlanaikon, amivel a korábbiaknál sokkal nagyobb beépítési lehetőséget is nyújtott nekik.

A rendelet eredeti szövegéből ugyanis kivették azt a részt, amely eddig a klasszikus tanyasi területekre korlátozta a tanyaépítést. A megyék területrendezési terveiben korábban külön meg kellett határozni a „tanyás területek övezetét”. Ezek eddig azok a tájegységek voltak, ahol hagyományosan magas volt a mezőgazdasági jellegű külterületen élő népesség aránya.

A korábbi 3 százalék helyett 30-ra nőtt a beépítési arány, ami azt jelenti, hogy egy 10 ezer négyzetméteres tanyabirtok területéből 3 ezer négyzetméterre kerülhet építmény. A lakóépületek alapterülete ebből arányosan 750 négyzetméter lehet, a beépíthetőségi keret többi részét pedig mezőgazdasági vagy feldolgozó épületek számára lehet felhasználni.

Építési és Közlekedési MinisztériumLázár Jánostanya