Babyboom lehet idén

Babyboomot hozhat 2020, ha továbbra is úgy nő a hazai születésszám, mint az év első felében. Egy kiugró év még kevés ahhoz, hogy a társadalom lélekszáma ne csökkenjen. Márpedig ha nem változnak az eddigi évtizedes trendek, 2070-re 7,7 millióra esik a népesség Magyarországon.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) július végén közölt adatai szerint az első félévben 5,5 százalékkal nőtt a születésszám az előző év azonos időszakához képest. Ha marad ez a trend, becsléseink szerint 2020-ban 100 ezer felé mehet az újszülött babák száma, amire 1997 óta nem volt példa. Ha ez bekövetkezik, akár babyboomról is beszélhetünk – írta a Népszava.

Az elmúlt négy évben csökkent a születésszám, az idei 5,5 százalékos növekmény számításához alapul vett tavalyi év sem volt túl erős: 89 ezer baba született. Ez azért is probléma, mert a közelmúltban lépett át a negyvenes éveibe az utolsó nagy lélekszámú korosztály, a Ratkó-unokák, azaz egyre kisebb a szülőképes nők száma. Másrészt az az adat, ami azt mutatja, hogy átlagosan egy nő élete folyamán hány gyereket vállal (a teljes termékenységi arányszám), kicsit emelkedett ugyan, de épphogy 1,5 felé megy – ezzel az EU-ban továbbra is a lista alsó harmadában, a 17. helyen vagyunk.

Ennek a számnak 2 körül kellene lennie ahhoz, hogy a társadalom lélekszáma ne csökkenjen drasztikusan – ezzel együtt a nyugdíjrendszer, a munkaerőpiac fenntartható pályán maradjon –, és ne szoruljunk „külső segítségre”. Azaz a kormány továbbra is nemet mondhasson a migrációra. Márpedig ha nem történik érdemi fordulat, akkor a KSH Népességtudományi Kutatóintézet (NKI) számításai szerint 2070-ben 7,7 millióra esik a magyarság száma.

A kormány szerint az idei költségvetés családpolitikai kiadásai 2227 milliárd forintra rúgnak. Ez azt jelenti, hogy a GDP 4-4,2 százaléka megy gyereknevelési támogatásokra, ami európai viszonylatban kifejezetten bőkezű. Az állam jövőre nagyságrendileg ennyit költ például oktatásra. Ugyanakkor a nemzetközi kutatások azt mutatják, nemcsak az állami támogatás jelent motiváló erőt, legalább ilyen fontos a kiszámítható jövő.

KSHszületés