Az üzemanyagellátás biztonsága csökkent a kormány szerint is

A kisebb benzinkutak nem kapnak több támogatást, viszont szeptember végéig igényelhetik.

Június vége helyett szeptember végéig fizetik a kisbenzinkutaknak szánt literenkénti 20 forintos támogatást „a vidéki ellátásbiztonság garantálása érdekében”, derül ki a kormány péntek este megjelent határozatából.

Ugyanakkor az eddigi szabálynak abból a mondatából, amely szerint a pénzt „előlegként, egy összegben” fizetik ki, törölték az „egy összegben” szavakat.

A határozat semmi másról nem szól, tehát a kormány nem reagált a Független Benzinkutak Szövetségének panaszaira és javaslataira, pedig az érintettek keveslik és megdupláznák a támogatást, továbbá azt is írták,

  • létfeltételük, hogy legyen elegendő benzin és folyamatos a benzinellátás;
  • legyen fedezetük a működési költségek finanszírozásához;
  • és legyenek olyan végrehajtási intézkedések, amelyekkel mind a manuális, mind az automata kutaknál be tudják tartani és tartatni a kedvezményes árú tankolással kapcsolatos szabályokat.

„Nem lehet kizárni, hogy üzemanyaghiány lesz Magyarországon. Az üzemanyag ellátási láncok biztonsága csekélyebb mint korábban, ezért némi veszély van, de egyelőre ez nem reális. A tárolók tele vannak, több hónapra elegendő tartalékunk van” – nyilatkozta tegnap Gulyás Gergely a kormányinfón a benzinellátás biztosításáról szóló újságírói kérdésre. A miniszter ezután elismerte, ha a helyzet úgy hozza, akkor készek hozzányúlni a magyar üzemanyag tartalékhoz, de szerinte belátható idő belül erre nem lesz szükség. A stratégiai tartalékokat maximumra töltötték fel.

Gulyás Gergelykormányinfóüzemanyag