Az USA nagykövetségén járt Márki-Zay Péter

Hódmezővásárhely polgármestere az Egyesült Államok 248. születésnapja, a Függetlenség Napja alkalmából kapott meghívást az amerikai nagykövetségre.

David Pressmannel, az USA magyarországi nagykövetével, de sok másik ország nagykövetével is találkozott és beszélgetett Márki-Zay Péter az amerikai nagykövetségen rendezett július 4-i ünnepségen. A polgármester számos kedves találkozás és beszélgetés közül külön kiemelte azokat a magyar fiatalokat, akik az USA ösztöndíjával vesznek részt amerikai programokon.

Posztja végén arra is utalt, reméli, hogy Pressman nagykövet beszédét teljes hosszában leközli majd a magyar sajtó.

Az USA nagykövetének az ünnepségen elhangzott beszédét egyelőre a sajtó egyébként csak szemlézte, de kiderül belőle, hogy Pressman többek között élesen bírálta Orbán Viktornak az amerikai választásokhoz kapcsolódó kommunikációját (vagyis azt, hogy nyíltan Donald Trump megválasztásának drukkol – szerk.).

Nincs még egy olyan szövetségesünk, vagy partnerünk – egyetlenegy sem –, aki hozzá hasonlóan, nyíltan és fáradhatatlanul kampányolna adott jelölt mellett egy amerikai választáson

– szólt be nyíltan – bár Trump nevének kimondása nélkül – a magyar miniszterelnöknek, majd hozzátette:

Az Egyesült Államok és Magyarország kapcsolata népeink – magyarok és amerikaiak – közös törekvésein alapul, hogy szabadon, demokráciában, jogállamiságban és biztonságban éljenek. A magyar kormány jól tenné, ha ezt nem alacsonyítaná le pusztán a pártpolitika szintjére.

David PressmanEgyesült Államokfüggetlenség napjajúlius 4.Márki-Zay PéternagykövetUSA