Az Unió megkezdte a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával

Immár hivatalosan is megkezdte az Európai Unió a tárgyalásokat Ukrajnával – ezt jelentette be Hadja Lahbib, az Európai Unió Tanácsának június 30-ig tartó, féléves elnökségét betöltő Belgium külügyekért és általános ügyekért felelős miniszere Luxemburgban. A jelenleg még háborúban álló ország nagy erőfeszítéseket tett az utóbbi időszakban, hogy teljesítse a feltételeket, de a teljes integrációig persze még hosszú az út.

Hadja Lahbib belga miniszter történelmi jelentőségűnek nevezte a tárgyalások megkezdését, de azt is hangsúlyozta az Ukrajnával kezdett első kormányközi konferencián, hogy az integráció folyamata hosszú, és a munka csak most kezdődik. Azt is megfogalmazta, hogy Ukrajna kitartása kiemelkedő, hiszen a még most is folyó háború ellenére eredményesen dolgozott és számos reformot fogadott el, hogy a tárgyalások elkezdődhessenek. A tárgyalások elkezdése a belga miniszter szerint mindenesetre üzenetet hordoz Vlagyimir Putyin számára is, hogy minden igyekezete ellenére Ukrajna egyre közeledik az EU-hoz.

Várhelyi Olivér bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos arra hívta fel a figyelmet, hogy a bővítés hosszútávú geostratégiai befektetést jelent a békébe, a biztonságba, a stabilitásba és az egész kontinens jólétébe és felemelkedésébe.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint „történelmi nap a mai, amikor tényleges, valódi tárgyalásokat kezdünk az Európai Unióval”, és hozzátette, hálás mindenkinek, aki védi Ukrajnát.

Orbán: Nem kell sietni Ukrajna felvételével

A magyar miniszterelnök a Berliner Morgenpost német lapnak nyilatkozva jelezte, egyáltalán nem ért egyet az előirányzott folyamattal. Szerinte Ukrajnával egy olyan ország kerülne be az EU-ba, amely háborúban áll, és amelynek a határai nem tisztázottak. Úgy véli, az EU csupán politikai meggondolásból mondott áment a nyitásra.

Orbán a német lapnak nyilatkozva viszont tagadta, hogy a soros magyar uniós elnökség alatt akadályoznák a tárgyalások folyamatát Ukrajnával.

Az EU egyébként utoljára 2013-ban bővült, akkor Horvátország csatlakozhatott a közösséghez.

(Forrás: 444.hu, HVG.hu)

csatlakozásEUEurópai UnióHadja LahbibintergációLuxemburgOrbán ViktorUkrajnaVárhelyi OlivérZelejszkij