Az ukrán háború miatt vágják ki Szegeden a stadion melletti erdő egy részét

Legalábbis egy tegnap megjelent kormányrendelet erre hivatkozik. A megyeszékhely alpolgármestere arról írt, hogy Orbán Viktor képletesen egy láncfűrészt küldött a megyés püspöknek- Szomorú hír ez szentestére.

Arról már mi is írtunk korábban, hogy Szegeden egy iskola miatt vágnának ki hat hektár erdőt, noha a város szerint alig több mint száz méterre tőle, de a városban másutt is, lenne olyan ingatlan, amit lehetne iskolaként használni, és rövid időn belül használatba vehető lenne.

Decemberben a szegedi közgyűlés módosította a településképi rendeletet, a fák védelme érdekében, amely számításaik szerint évente 420 tonna szállóport fog meg.

Az önkormányzati rendeletet most azonban ,,egy tollvonással” felülírta a kormány, ugyanis az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel, valamint ezek magyarországi következményeinek az elhárítása és kezelése érdekében… a Szeged-Csanádi Egyházmegye beruházásaival összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította.

A területen így lehetségessé válik a fakivágás, igaz, ,,csupán” a beruházás megvalósításához szükséges mértékig. Bár hogy ez mit jelent, az kérdéses, mint ahogy a szegedi városfejlesztési alpolgármester szerint a kormányrendeletben előírt zöld tető sem tudja úgy megkötni a port és csökkenteni hősziget hatást, ahogy az élő erdő.

A kép forrása: szeged.hu

Kiss-Rigó LászlóSzegedvéderdő