Az újraélesztést is bemutatták a vásárhelyi Rotary Club sztrók napján

A vásárhelyi Rotary Club, a Stroke Társaság és az Országos Mentőszolgálat együttműködése keretében rendeztek sztrók napot szombaton délelőtt a vásárhelyi Ifjúsági Klubban. A résztvevők mindent megtudtak az agyi katasztrófa felismeréséről és a teendőkről, illetve a gyakorlatban láthatták, mit kell tenniük az alapfokú újraélesztés közben.

Minden harmadik magyar azon veszélyeztetettek közé tartozik, akiket a sztrók, azaz az agyi katasztrófa fenyeget, ráadásul ez nem csak az idősebb korban jelentkezhet, hiszen a betegek egynegyede 18 és 65 év közötti. A világon évi 17 millió regisztrált sztrók beteg közül Magyarországon él félmillió. Hárommillióan, azaz minden harmadik magyar pedig a betegség kockázati körébe tartozik – tudták meg a sztrók nap résztvevői Nagy István mentő szakápolótól. Goldea Martin Yousef, a vásárhelyi mentőállomás vezetője a sztrók jeleit fejtette ki: így többek közt a lefittyedt szájszélről, a féloldali bénulásról is beszélt az érdeklődőknek, akiknek azt is elmondta, hogy ilyen esetben mielőbb ki kell hívni a mentőket, akik a beteget a szegedi sztrók állomásra szállítják.

Az érdeklődők a sétálóutcára kitett, a szobasporthoz használatos eszközöket is kipróbálhatták

A gyors segítséghívás azért fontos, mert a mielőbbi kezelés nagyban javítja a felépülés esélyét, illetve csökkenti az agy károsodását. Prozlik András mentőtiszt arról is szólt, hogy a sztrókkal kapcsolatos tudnivalókat és a teendőket két mobiltelefonos applikációból, a SzívCityből vagy az ÉletMentőből lehet a leggyorsabban megtudni. – Ezeken érthető megfogalmazásban kap minden felhasználó ismereteket a különböző súlyos betegségekről, illetve arról, hogy mit kell tenniük az ilyen helyzetekben.

A mentősök nem csak beszéltek a különböző típusú sztrókok és az agyvérzések tüneteiről, jeleiről, de bemutatták egy ambubabán, hogyan lehet újraéleszteni valakit, hogyan lehet a Vásárhelyen több helyen is található újraélesztő készülékeket használni. Az egyébként zöld dobozban lévő, piros szívvel ellátott eszköz elmondja, hogy mit kell tenniük. A mentősök tapasztalatai szerint az idősebb korosztállyal ellentétben az ifjabbak már nem ódzkodnak, ha valakin segíteniük kell.

Ilyen eszközzel régebben elsősorban gyógyszertárakban lehetett találkozni. Vérnyomást is mér, de a testtömegindexet is megállapítja
Ilyen eszközzel régebben elsősorban gyógyszertárakban lehetett találkozni. Vérnyomást is mér, de a testtömegindexet is megállapítja

Mucsi Tamás, a vásárhelyi Rotary Club soros elnöke azt mondta, hogy a Magyar Stroke Társaság és a Mentőszolgálat kérte fel a Rotaryt, hogy népszerűsítse elsősorban a két applikációt, a SzívCityt és az ÉletMentőt. Magyarországon húsz Rotary klub csatlakozott ehhez a programhoz, egy 3 éves megállapodás részeként. – Vállaltuk, hogy minden évben megrendezzük ezt a napot, illetve akár iskolákban, civil közösségekben is tartunk ilyen előadásokat – tette hozzá Mucsi Tamás.

HódmezővásárhelyMucsi TamásrotaryRotary ClubstrokesztrókVásárhelyvásárhelyi hírek