Az újabb botrány miatt Brüsszelbe utazik Navracsics Tibor

Január 25-én és 26-án tárgyal Brüsszelben Navracsics Tibor európai uniós forrásokért is felelős miniszter Johannes Hahn költségvetési és Mariya Gabriel innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért felelős uniós biztosokkal az Erasmus-ügyről – értesült az ATV.

Kormányzati források arról adtak tájékoztatást, hogy a miniszter a programok felfüggesztése kapcsán az Európai Bizottság konkrét elvárásait szeretné hivatalos úton tisztázni és arról is tájékozódni akar, hogy a Bizottság részéről van-e még valamilyen elváráslista, amely alapján esetleg az EU-s kormányzati intézmény más retorziókra is készülne.

Mint arról hírt adtunk, jelen állás szerint nem kaphatnak friss támogatásokat az Európai Unió által finanszírozott Erasmus+ együttműködési és oktatási csereprogramból, valamint a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramból azok a magyarországi felsőoktatási intézmények, amelyek közérdekű vagyonkezelő alapítványi formában működnek vagy ilyen alapítványok tartanak fenn.

Miközben az aktív politikusok távozását követeli az egyetemi alapítványokból a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ), addig Lázár Jánosnak írásban kell válaszolni az MSZP-s Tóth Bertalannak, hogy lemondana-e a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi tagságáról.

Gulyás Gergely miniszter múlt héten arról beszélt, a kormány senkit nem tud visszahívni a kuratóriumokból, mert a kuratóriumok függetlenek, de olyan összeférhetetlenségi jogszabályokat hozhat, amikkel nem maradhatnak ott.

Az európai tagállamok azt mondják, hiába módosított törvényt a magyar Országgyűlés, az intézkedések még mindig nem akadályozzák meg, hogy „magas rangú tisztviselők, köztük az Országgyűlés és a magyar autonóm szervek politikai felsővezetői bekerüljenek a közérdekű vagyonkezelő alapítványok vezetőtestületeibe” – ez egy nyilvános dokumentumból is kiderül.

alapítványegyetemErasmus+Európai BizottságfelsőoktatásNavracsics Tibor