Az ügy közel sem tekinthető lezártnak – ifj. Rapcsák András helyesbítést kér

A tegnapi napon írtunk arról, hogy az Azonnali számára, a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség helyettes sajtószóvivőjének közlése alapján Szegedi Járásbíróság büntetővégzéssel megállapította ifj. Rapcsák András, a HVSZ Zrt. korábbi vezetőjének bűnösségét, és 3 évre próbaidőre bocsátotta. Ezen cikk írásával egy időben ifj. Rapcsák András maga is azt kérte szerkesztőségünktől, hogy bejegyzését, kiegészítésképpen közöljük mi is.

A bíróság döntésére, amely nem ítélet, reagált ifjabb Rapcsák András, aki azt mondja, hogy az adott ügyben a bűnössége nem áll fenn. Időközben megjelent bejegyzésében ezt írja, amit teljes terjedelmében közlünk:

A Szegedi Járásbíróság 2020. július 13. napján – tárgyaláson kívül – hozta meg a hivatkozott büntetővégzést, tehát a cikk által hivatkozott végzés jóval korábbi, egy éves információ.

A cikk állításaival szemben az ügy elsőfokon van folyamatban a bíróságon, az elmúlt egy évben a tárgyalásokon döntés nem született.

A médiában és a bíróság előtt is egyértelművé tettem, hogy nem ismerem el a bűnösségem, a tárgyaláshoz való jogomról nem mondtam le, az ügy közel sem tekinthető lezártnak, ezért minden olyan állítás mely tényként próbál közölni egy nem bizonyított cselekményt, az valótlan információ és szándékos ferdítés!

Az ügy kapcsán kiemelten fontos tény, és a folyamatban lévő tárgyalás alapján biztosan kijelenthető, hogy a hivatal munkatársai súlyos mulasztásokat követtek el, melyekkel összefüggésben a hivatal informatikai rendszerét több súlyos támadás is érte. A támadások sikeres elhárításában magam is részt vettem, és a mulasztásokat többször jeleztem a hivatal felé, azonban a rendszer sérülékenységével kapcsolatban érdemi intézkedések nem történtek.

Összegzésképpen annyi mondható el, hogy a jelenleg is folyó ügyben nem hogy a bűnösségem, de még a bűncselekmény ténye sem nyert bizonyítást, ezért minden olyan állítás mely ennek ellenkezőjét sugallja, csak a jó hírnév megsértésére alkalmas.

Az ügyben tehát a következő, amit le kell szögezni:

  • A Szegedi járásbíróság tárgyalás mellőzésével hozott első fokon egy végzést, nem született ítélet. Bár a büntetővégzés a büntetőeljárási törvény alapján ügydöntő határozat, és a büntetővégzésre – ha a büntetőeljárási törvény másképp nem rendelkezik – az ítéletre vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni.
  • Első fokon 3 év próbára bocsátásról szóló végzés született.
  • Az ügy tárgyalással folytatódik.
  • Ifj. Rapcsák András ügyében az első fokú határozat nem jogerős.
bíróságifj. Rapcsák András