Az SZTE mezőgazdasági karának működése is alapítványi formában folytatódhat

A szeged.hu úgy értesült, jövő tanévtől kezdve alapítványi formában fog működni a Szegedi Tudományegyetem. Információik szerint ugyanez fog történni a debreceni és a pécsi egyetemekkel, valamint a fővárosi Semmelweis Egyetemmel.

Értesüléseik szerint összehívták az egyetemi karok dékánjait, és tájékoztatták őket arról, hogy az átalakulás hamarosan megkezdődik. Kétfajta véleményt hallottunk informátorainktól: volt, aki szerint eldöntött tény, hogy alapítványi egyetemen lesz az SZTE. Mások szerint erről még folynak a tárgyalások.

Ez utóbbinak ellentmond, hogy dékáni kollégium legutóbbi ülésén állítólag kész tényként jelentették be az átalakulást. Tudomásunk szerint a bölcsészkar csütörtöki online kari tanácsi ülésén Gyenge Zoltán dékán arról beszélt, hogy az egyetem a 2021/2022-es tanévet már alapítványi formában kezdi.

A portál több forrásból úgy értesült, hogy a SZTE mellett a debreceni, a pécsi és a Semmelweis Orvostudományi Egyetem (SOTE) kerül a következő tanévkezdetével alapítványi fenntartásba. A két nagy hiányzó a két budapesti mamutegyetem az ELTE és a Műszaki Egyetem (BME).

Az feltűnő, hogy a változás azokat a felsőoktatási intézményeket érinti, ahol egyben orvosképzés is folyik. Egyes sajtóhírek szerint a vidéki orvoskarok a SOTE vidéki telephelyeiként üzemelnének a jövőben.

Arról is ír a lap, hogy szinte biztos, az SZTE vezetése nem kérdezte meg a karokat, a tanszékek és az egyetem oktatóit, mit szólnak, és kívánják-e, hogy a jövőben alapítványi egyetemen dolgozzanak. Munkajogi szempontból biztosnak látszik, hogy az oktatók közalkalmazotti státusza megszűnne ebben az esetben, így a felmondás a jelenleginél sokkal könnyebbé válna.

Ugyanakkor arról is hallani, hogy az alapítványi működés esetében emelkednének az oktatói bérek, de ebben az ügyben sem tudni semmi biztosat.

Szegedi TudományegyetemSzegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar