Az Orvosi Kamara szerint csak politikai haszna van, hogy a hazai járványügyi adatok nem hozzáférhetők

Quibit készített interjút a Magyar Orvosi Kamara titkárával, Nagy Marcellel. 

Elmondta, mindig is létezett a munkakörhöz kötött védőoltás műfaja, ami újdonságként megjelent, az annyi, hogy az állam beemelte ezen oltások körébe a koronavírus elleni védőoltást is. A jelenlegi helyzetben ez már nemcsak az egészségügyben, hanem bármilyen munkakörben jelenthet egészségügyi kockázatot, úgy véli, ez helyénvaló intézkedés volt.

Sokan a koronavírus-járványt az influenza terjedéséhez hasonlítják, így ez kételyeket hoz, sokszor oltásellenességet szül az emberekben. ,,Ha a közegészségügyre a tudományos kutatásokéhoz hasonló transzparencia lenne jellemző, az efféle elbizonytalanodások nem okoznának ekkora társadalmi károkat. Ahol nem transzparens az egészségügy, ott a betegek gyógyítása is sokkal nehezebb és bizonytalanabb. Szakmai szempontból egyáltalán nem hasznos például, hogy a hazai járványügyi adatok nem hozzáférhetők. Kizárólag politikai haszna van” – jelentette ki.

Beszélt arról is, a MOK-nak nincs ellenőrző funkciója, így nem teheti ő nyilvánossá a járványügyi adatokat, ez csakis a kormány felelőssége és hatásköre.

adatKoronavírus-világjárvány (COVID-19)Magyar Orvosi Kamara