Az országban egyedülálló a ma megnyílt Kísérleti Beton Szimpózium 

A Nemzetközi Kerámia Központban ma nyílt meg a Pannonhalmi Zsuzsa neve által fémjelzett Kísérleti Beton Szimpózium. Az országban egyedülálló programra évről évre visszatérnek az alkotók ugyanarra a Nagy Sándor utcai helyszínre, de minden évben jönnek újak is.

Tíz művész érkezett a ma kezdődő és két hétig tartó szimpóziumra. Az ide érkező alkotók elképzelt koncepciójukhoz készítik el először is a zsalut, vagyis a formát, amibe azután beleöntik a betont. Ez azért nehéz, mert negatívban kell gondolkodniuk, hiszen az alkotásuk igazi formája akkor mutatkozik majd meg, amikor eltávolítják róla a zsalut. 

Maga a szimpózium gondolata Pannonhalmi Zsuzsa és a Csomiép Kft. volt ügyvezetőjének, Mészáros Antalnak a barátságára vezethető vissza. A cég vezetője a művészetek iránt nyitott személyiség volt, ennek köszönhető, hogy annak idején a gondolat megfoganhatott, és elindulhatott a közös munka.

A nyári hőség miatt a mostani időpont nem ideális, tudjuk meg Zsuzsától, de a cégnek ez az időpont volt megfelelő, ők pedig alkalmazkodtak. 

Az alkotás előkészítése a Kerámia Központban, maga az öntés folyamata pedig a Csomiép Kft. telephelyén zajlik. A cég külön receptúra szerint készíti azt a betont, ami aztán a formákba kerül. A forma kiöntése után két-három nap, amire kiszedhetik a zsaluból, ezután a művész még dolgozhat rajta a Kerámia Központban – tudjuk meg Onderó Bélától, a Csomiép Kft témafelelősétől, a szimpózium egyik motorjától.

– Közösen gondolkodunk a céggel, ez még Mészáros Antal kedves személyére vezethető vissza. Ezt viszi tovább a fia is, aki teljes mellszélességgel támogatja a szimpóziumot. Nincs előre megadott tematika idén sem. Varászlatos helyszín ez a központ az alkotás folyamatához, de a pihenéshez, a közösségi megnyitókhoz, beszélgetésekhez is. Az udvaron nagyon sok munka van már, a most elkészülő beton alkotások is ide fognak majd kerülni – fogalmaz Zsuzsa, a szimpózium lelke és szervezője.

– Innen Vásárhelyről, de Szegedről, Budapestről is érkeztek most ide művészek. Van egy mag, aki mindig visszatér, de vannak újak is – teszi még hozzá.

Kulcsár Írisz szobrászművész egy kolléganője helyett érkezett a szimpózium első hetére. Számára régóta kedves anyag a beton, bár eddig nem foglalkozott vele sokat.  – Az ókori rómaiak is felfedezték a számtalan benne rejlő lehetőséget, mind építészeti szempontból, de a huszadik században a kortárs képzőművészetben is jelentős szerepe van – tudjuk meg tőle. 

– A zsaluépítés miatt negatívban kell elképzelni azt a formát, amit később pozitívban szeretnénk viszontlátni – fogalmazza meg az itt folyó munka egyik kihívását Írisz, aki most nagy reménységgel vág neki az alkotási folyamatnak. 

Kerezsi Gyöngyi keramikusművész már kezdettől fogva részt vesz a szimpóziumon. Gyöngyi tavaly kezdett el itt egy munkát, az a terve, hogy ezt fejezi be most, ezen kívül pedig egy kisplasztikát is szeretne még alkotni. 

Nagyon izgalmas anyag a beton, bár én keramikus vagyok. Varázslatos, milyen hamar jut az ember eredményhez. Én a tavalyi szimpózium után itt maradtam

– osztja meg velünk a keramikusművész. 

Olyan kevés hely van, ahol ilyen különleges körülmények között lehet dolgozni, nemcsak az alkotóház teszi ezt, de az egész város légköre is

teszi még hozzá mosolyogva.

A Kísérleti Beton Szimpózium bemutató kiállítását július 28-tól tekinthetik meg az érdeklődők a Nagy Sándor utcai Kerámia Központban.

Beton SzimpóziumCsomiép Kft.Mészáros AntalNagy Sándor utcaNemzetközi Kerámia KözpontPannonhalmi Zsuzsa